STA

 |  Svet

Evropske vesoljske ambicije / Prvi poskus izstrelitve rakete Ariane 6 bo 9. julija

Dolgo odlašana izstrelitev

Izstrelitev bo potekala na evropskem vesoljskem izstrelišču v Francoski Gvajani

Izstrelitev bo potekala na evropskem vesoljskem izstrelišču v Francoski Gvajani
© Evropska vesoljska agencija

Dolgo odlašana prva izstrelitev evropske nosilne rakete Ariane 6 bo 9. julija, je danes sporočila Evropska vesoljska agencija (Esa). Datum prve poskusne izstrelitve rakete, ki velja za ključni del nadaljevanja evropskih vesoljskih ambicij, je bila sicer prvotno načrtovana za leto 2020.

"Z veseljem sporočam, da bo prvi poskus izstrelitve potekal 9. julija. Ariane 6 za Evropo pomeni novo obdobje avtonomnih in vsestranskih vesoljskih potovanj," je danes na berlinskem letalskem in vesoljskem sejmu dejal vodja Ese Josef Aschbacher.

Izstrelitev bo potekala na evropskem vesoljskem izstrelišču v Francoski Gvajani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z veseljem sporočam, da bo prvi poskus izstrelitve potekal 9. julija. Ariane 6 za Evropo pomeni novo obdobje avtonomnih in vsestranskih vesoljskih potovanj."

Ese Josef Aschbacher,
vodja Evropske vesoljske agencije (Esa)

Prvi poskus izstrelitve je bil sprva načrtovan za leto 2020, vendar je raketa Ariane 6 zaradi pandemije covida-19 in ponavljajočih se tehničnih težav ostala na tleh, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 je poskus Ese, da bi se po letih zaostanka bolj uspešno spopadla s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij. Njena predhodnica Ariane 5 je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.

mv82nEMHHZI

qdWL1QeCSGo

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.