STA

 |  Politika

Evropske volitve in referendum / Koliko ljudi je predčasno glasovalo prva dva dni?

V torek in sredo je svoj glas oddalo 2,5 odstotka volilnih upravičencev 

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v sredo predčasnega glasovanja na evropskih volitvah udeležilo 20.686 volivcev, na referendumu o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa 20.656. Drugi dan je tako svoj glas oddalo 1,3 odstotka volilnih upravičencev, skupaj v obeh dneh 2,5 odstotka, so sporočili z DVK.

Na volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament leta 2019 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 8052 volivk in volivcev (0,47 odstotka vseh volilnih upravičencev), drugi dan 12.356, tretji dan pa 10.948 volivcev. Skupaj se je takrat predčasnega glasovanja v vseh treh dneh udeležilo 31.356 volivcev oz. 1,84 odstotka volilnih upravičencev.

Na zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vladi novembra 2022 sta prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddala 15.202 volivca, drugi dan 28.016 volivcev, zadnji dan pa 23.123 volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 66.341 oz. 3,91 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2022 pa je bila 41,83-odstotna; skupaj je takrat glasovalo 708.701 volivk in volivcev.

Predčasno glasovanje na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo, ki bodo v nedeljo, poteka še danes do 19. ure.

Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku, pojasnjujejo na Državni volilni komisiji (DVK). Dodajajo, da na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje pa so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami, kot je Ljubljana, kjer je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.

Na DVK ob tem pojasnjujejo, da se vsak volivec sam odloči, katerih glasovanj se bo udeležil in koliko glasovnic bo prevzel. Na voliščih sta dva volilna imenika: eden za glasovanje na evropskih volitvah, drugi za glasovanje na treh posvetovalnih referendumih. Za vsak referendum, na katerem želi glasovati, pa se mora volivec oz. volivka v volilni imenik podpisati posebej.

Okrajne volilne komisije sicer zaenkrat poleg podatkov o volilni udeležbi na evropskih volitvah sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi poleg evropskih volitev objavljali tudi za vsak referendum posebej, so še sporočili z Državne volilne komisije.

S prihodom na volišče volivec izčrpa možnost glasovanja tako na evropskih volitvah kot na vseh treh posvetovalnih referendumih, ne glede na to, ali je prevzel vse glasovnice ali ne. Na DVK poudarjajo, da volivec ne more denimo na predčasnem glasovanju glasovati na evropskih volitvah, v nedeljo pa na referendumih ali obratno, prav tako ne more glasovati najprej denimo le o enem referendumu, kasneje pa ponovno priti na volišče in glasovati še o ostalih.

Evropske volitve in posvetovalni referendumi bodo potekali v nedeljo na 2981 rednih voliščih in 55 voliščih za glasovanje izven okraja stalnega prebivališča (t. i. omnia volišča).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.