STA

 |  Politika

Do 16. ure 52 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Največ, več kot polovica, obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi začel v petek opolnoči, do danes do 16. ure prejela 52 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 16 zadev, za katere obstaja sum kršitev.

Kot so objavili na ministrstvu za notranje zadeve, so samo danes do 16. ure prejeli 34 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, skupaj pa torej 52. Od tega je bilo za 36 obvestil ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka, inšpektorat pa na podlagi prejetih obvestil obravnava 16 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev.

Največ, več kot polovica, obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih.

Na zadnjih volitvah poslancev v Evropski parlament maja 2019 je dežurna služba prvi dan volilnega molka (sobota) sprejela 18 obvestil, na podlagi katerih je bilo uvedenih šest postopkov o prekršku, kar je enako kot letos.

Volilni molk traja do 19. ure.

Dežurna služba prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema na telefonski številki 080 21 13.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.