STA

 |  Politika

Slovenija bo letos Ukrajini namenila do pet milijonov evrov dodatne pomoči

Golobova vlada je sprejela sklep, da prispeva za obnovo Ukrajine

Predsednik vlade Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju 9. februarja 2023

Predsednik vlade Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na izrednem zasedanju Evropskega sveta lani v Bruslju
© Nebojša Tejić / STA

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da bo Slovenija v letošnjem letu namenila do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo Ukrajine, piše na spletni strani vlade.

Pol milijona evrov bo namenila Mednarodnemu odboru Rdečega križa za blažitev nujnih humanitarnih potreb na področju zdravstva in zaščite v Ukrajini. Pol milijona evrov bo namenila tudi Svetovni zdravstveni organizaciji za nujno humanitarno pomoč v obliki zdravil in medicinske opreme v Ukrajini.

Programu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa bo za Ukrajino prispevala 300.000 evrov.

Za izvajalske ustanove, mednarodne razvojne banke ter druge partnerje na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije za izvedbo razvojno-humanitarnih dejavnosti v Ukrajini oziroma za ukrajinsko prebivalstvo, prizadeto v humanitarni krizi, pa bo Slovenija v letošnjem letu namenila do 2,7 milijona evrov.

Svetovnemu programu za hrano pa bo za obravnavo prehranske varnosti v najmanj razvitih državah podsaharske Afrike zaradi posledic vojne v Ukrajini prispevala milijon evrov, so še sporočili po dopisni seji vlade.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.