STA

 |  Politika

Slovenija bo zbirala padala za dostavljanje pomoči v Gazi iz zraka

Poleg tega je slovenski premier Robert Golob obljubil tudi podporo Slovenije pobudi agencije ZN za Palestince (UNRWA), da bi takoj po prekinitvi spopadov organizirali šolstvo v Gazi, da ne bi izgubili cele generacije otrok

V okviru nadaljnje humanitarne podpore območju Gaze bo Slovenija kot del ene od novih pobud organizirala zbiranje padal za dostavo pomoči iz zraka, je v torek v oddaji Odmevi na TV Slovenija napovedal premier Robert Golob, ki se je udeležil mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji.

"Ne boste verjeli, tako v Jordaniji kot v Egiptu, ki dostavljata pomoč tudi preko zraka (...), primanjkuje padal, izrabljenih in iztrošenih padal," je povedal Golob in dodal, da Slovenija te iniciative ne bo samo podprla, ampak tudi organizirala zbiranje padal v regiji.

Na pogovorih v Jordaniji je predstavil še pobudo Slovenije, ki je že delovala pod nekdanjim predsednikom Danilom Türkom in ki zadeva rehabilitacijo otrok iz Gaze na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča.

"Ne boste verjeli, tako v Jordaniji kot v Egiptu, ki dostavljata pomoč tudi preko zraka (...), primanjkuje padal, izrabljenih in iztrošenih padal."

Robert Golob,
premier

Poleg te pa je obljubil tudi podporo Slovenije pobudi agencije ZN za Palestince (UNRWA), da bi takoj po prekinitvi spopadov organizirali šolstvo v Gazi, da ne bi, kot je dejal Golob, izgubili cele generacije otrok. Podrobnosti te iniciative bodo po njegovih besedah znane v septembru. Premier je ob tem obljubil politično podporo naše države.

Slovenija bo poleg tega preko različnih programov Združenih narodov Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči. V skladu s torkovo odločitvijo vlade bo milijon evrov namenila UNRWA. Milijon bo prejel Svetovni program za hrano (WFP), 500.000 evrov pa slovenski izvajalci razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ali strateški partner za nujen humanitarni odziv ali mednarodni partner za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev bližnjevzhodnega konflikta.

KXyDujpytkY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.