STA

 |  Svet

V izraelskem napadu na jugu Libanona ubit poveljnik Hezbolaha

Poveljnik Hezbolaha je bil ubit v napadu v mestu Džouaija 15 kilometrov od meje z Izraelom, v njem pa so življenje izgubili še trije ljudje

V izraelskem napadu na jugu Libanona je bil v torek ubit visok poveljnik Hezbolaha Sami Abdalah, znan tudi kot Abu Taleb, je sporočilo šiitsko gibanje. Po napadu je bilo po navedbah izraelske vojske danes iz Libanona na sever Izraela izstreljenih okoli 90 izstrelkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poveljnik Hezbolaha je bil ubit v napadu v mestu Džouaija 15 kilometrov od meje z Izraelom, v njem pa so življenje izgubili še trije ljudje. Po navedbah libanonskega vojaškega vira gre za najpomembnejšega poveljnika Hezbolaha, ubitega od začetka vojne v Gazi med Izraelom in Hamasom oktobra lani.

Hezbolah je pozneje sporočil, da je bil ubit še en borec. Vir blizu šiitskega gibanja, ki ga podpira Iran, je pojasnil, da gre za Mohameda Huseina Sabro, znanega tudi kot Baqer.

Izraelska vojska napada ni neposredno komentirala, je pa sporočila, da je zadela več ciljev Hezbolaha na jugu Libanona, potem ko je Hezbolah v torek zjutraj izstrelil 50 raket na Golansko planoto.

Po napadu je bilo po navedbah izraelske vojske danes iz Libanona na sever Izraela izstreljenih okoli 90 izstrelkov. Kot je danes še sporočila vojska, so nekaj izstrelkov prestregli, drugi pa so zadeli sever Izraela, kar je na nekaterih območjih povzročilo požare.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, ki je zaveznik palestinskega gibanja Hamas. Napadi se v zadnjih tednih še krepijo.

V več kot osmih mesecih je bilo v Libanonu po podatkih agencije AFP ubitih najmanj 467 ljudi, od tega skoraj 90 civilistov in najmanj 304 borci Hezbolaha, na izraelski strani pa po navedbah tamkajšnje vojske najmanj 15 vojakov in 11 civilistov. Več deset tisoč ljudi je zaradi konflikta razseljenih.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je po osmih mesecih vojne s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas obiskal območje na severu Izraela ob meji z Libanonom, je prejšnji teden sporočil, da je Izrael pripravljen na zelo intenzivno operacijo ob meji.

Tw4EMqZAF3E

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.