STA

 |  Svet

Ukrajina / »Pogoji Putina za začetek mirovnih pogovorov so žaljivi za zdravo pamet«

Pogoje za končanje vojne je Putin postavil le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici

Pogoji ruskega predsednika Vladimirja Putina za prekinitev ognja in začetek mirovnih pogovorov, ki vključujejo umik ukrajinskih sil iz štirih priključenih regij, so žaljivi za zdravo pamet, je danes izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je pozval, naj se tovrstne ruske predloge ne jemlje resno.

"Vse to je popolna prevara. Zato se znebite iluzij in prenehajte resno jemati 'ruske predloge', ki so žaljivi za zdravo pamet," je v odzivu na Putinove pogoje za mirovna pogajanja na družbenih omrežjih zapisal Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je namreč pred tem sporočil, da bo Rusija nemudoma pristala na prekinitev ognja in začela mirovna pogajanja, če bo Ukrajina umaknila vojake iz regij Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki si jih je sicer Moskva enostransko priključila, in opustila svoja prizadevanja za vstop v zvezo Nato.

Ob tem je še dodal, da "ne izključuje ohranitve ukrajinske suverenosti nad regijama Herson in Zaporožje pod pogojem, da ima Rusija močno kopensko povezavo s Krimom".

Pogoje za končanje vojne je Putin postavil le dan pred začetkom dvodnevne mirovne konference za Ukrajino, ki bo potekala v Švici. Moskva sicer na konferenco, na kateri bo sodelovalo okoli 90 držav, ni bila povabljena, Putin pa jo je označil kot trik za odvračanje pozornosti.

Medtem ko ruska vojska regijo Lugansk okupira skoraj v celoti, na območju Donecka vsakodnevno potekajo siloviti boji. Vojaški spopadi se nadaljujejo tudi v hersonski in zaporoški regiji, kjer pa sta istoimenski prestolnici pod nadzorom Kijeva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.