STA

 |  Politika

»Narava je ključna za boj proti posledicam podnebnih sprememb«

Zakonodaja o obnovi narave, ki so jo potrdile članice EU, je bistvenega pomena za ohranitev načete evropske narave, so prepričani v stranki Vesna

Protest Mladih za podnebno pravičnost pred poslopjem vlade leta 2020

Protest Mladih za podnebno pravičnost pred poslopjem vlade leta 2020
© Borut Krajnc

Zakonodaja o obnovi narave, ki so jo danes dokončno potrdile članice EU, je bistvenega pomena za ohranitev načete evropske narave, so prepričani v stranki Vesna. Kot so izpostavili, je narava ključna za blažitev in boj proti posledicam podnebnih sprememb.

Okoljski ministri EU so danes potrdili zakonodajo, ki med drugim predvideva, da bodo članice EU do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov kopenskih, obalnih, sladkovodnih in morskih habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Poleg tega bodo morale vzpostaviti ukrepe za obnovo vsaj 60 odstotkov vsake od habitatnih skupin do leta 2040 in vsaj 90 odstotkov do leta 2050.

"Uredba, sprejeta prav na pobudo skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, je ključnega pomena za ohranitev načete evropske narave - več kot 80 odstotkov habitatov je v slabem stanju ohranjenosti," so v sporočilu za javnost zapisali pri Vesni. Ob tem so poudarili, da je narava ključna za blažitev in boj proti posledicam podnebnih sprememb, prispeva k preprečevanju suš, požarov in poplav ter je bistvena za dolgoročno prehransko varnost.

Danes sprejeta zakonodaja po mnenju stranke predstavlja tudi pomemben korak k trajnostnemu upravljanju zemljišč, saj spodbuja regeneracijo degradiranih območij, zaščito biotske raznovrstnosti in trajnostno rabo naravnih virov. Določa pravno zavezujoče cilje in pomaga pospešiti prizadevanja za obnovo degradiranih ekosistemov, predvsem tistih, ki imajo pomembno vlogo pri spopadanju s podnebnimi spremembami, kot so gozdovi, šotišča, mokrišča, morja in oceani.

V stranki so pozvali vse deležnike, da se zavzamejo za odgovorno upravljanje zemljišč. "Skupaj moramo spodbujati prakse, ki zmanjšujejo degradacijo tal, preprečujejo širjenje puščav in spodbujajo obnovo naravnih ekosistemov," so navedli.

Ravno danes obeležujemo svetovni dan boja proti širjenju puščav in degradaciji tal. V Vesni so ob tem opozorili, da širjenje puščav in degradacija tal ogrožata biotsko raznovrstnost, prehransko varnost ter življenje milijonov ljudi po vsem svetu.

Stranka Vesna je sicer na nedavnih evropskih volitvah osvojila en stolček v Evropskem parlamentu. Tega bo zasedel nosilec kandidatne liste in župan občine Kočevje Vladimir Prebilič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.