V imenu matere

V oddaji Intervju dne 2. 6. 2024 je gospa Marjeta Zorc, večinska lastnica Mc Medicor, dejala, da je imela pacientka, ki je umrla v 14-ih urah po operaciji in katere identiteta je iz medijev znana, dodatno obolenje srčne mišice, da je bila na smrt bolna in da so storili vse, da bi ji rešili življenje. Omenjena pacientka je moja mama.

Predložena medicinska dokumentacija, kakor tudi mamino klinično stanje pred operacijo teh izjav ga. Zorc ne potrjujejo. Z diagnozo svojci, še manj pa mama, v okviru prve obravnave, torej pogovoru zdravnikov s svojci, nismo bili seznanjeni. Zdravstveni inšpektorat je potrdil, da je v Medicorju kar 10 zaposlenih brez potrebnih dovoljenj dobilo Odločbo Zdravstvenega inšpektorata o prepovedi samostojnega opravljanja dela. Nikakor ne gre samo za dve osebi. V primeru zaposlovanja oseb brez licenc zavarovalnica odškodnine ne prizna.

V intenzivni sobi t.im. plinske analize niso bile preverjene med 2.15 in 4.57 zjutraj, skoraj tri ure. Standard vestne oskrbe narekuje preverjanje vsake pol ure. Ob mami je bil fant A.P. z dokončano srednjo šolo. V Klinični poti je navedeno, da bi morala biti prisotna diplomirana medicinska sestra z licenco.

Gospa Marjeta Zorc navaja, da je šlo za urgentno operacijo. Pojasniti je treba, da je bila mama pozvana zgolj na preiskavo koronarografija, in sicer po 3 mesecih, in sicer 1.10. 2023 po predhodnem pregledu v Ljubljani 20.6.2023, na zadnji dan veljavnosti napotnice. Po preiskavi naj bi se naslednji dan vrnila domov.

V dokumentaciji je zapisano, da gre za elektivno operacijo, torej operacijo najnižje stopnje nujnosti od štirih in ne za urgentno. Tudi prognoza zapletov (in ne smrtnosti), ji je bila izračunana za elektivno in ne za urgentno operacijo. Na Zapisniku konzilija, prejetem po štirih mesecih, ni bilo oznake Prednostno. Na njem je naveden le en zdravnik, in ne trije, kakor je opisano v Klinični poti.

Gospa Marjeta Zorc je javnosti predstavila, da so v letu 2023 umrli 3 pacienti in da je smrtnost v Medicorju 2 %. Javnost mora biti objektivno obveščena, da je imela mama zaporedno številko 8 na Zdravniškem potrdilu o smrti ter na nalogu za obdukcijo, 8/2023. Številka na operativnem listu, zunajtelesnem obtoku – EKC pa je bila 196, iz česar bi lahko sklepali na blizu 4% smrtnost.

Svojci smo večkrat zaprosili za histološke analize. Do danes jih kljub mnogim prošnjam še nismo prejeli. Še vedno pričakujemo izročitev monitorskih zapisov, ki so del obvezne zdravstvene dokumentacije in nadaljevanje enostransko prekinjene Prve obravnave, torej pogovora zdravnikov s svojci.

Precej zaposlenih prihaja iz območja izven EU. Kar nekaj jih ima diplomo dopisne šole iz Slovaške, ki za vpis zahteva prakso. Kakor so nam povedali, sta dva zdravnika, ki sta sodelovala pri obravnavi najine mame, tam občasno, prisotna sta vsake 14 dni. Koliko je sploh redno zaposlenih?

V skladu z drugim mnenjem je najina mama umrla zaradi rupture na srcu, ki jo je povzročil malomarno vstavljen dren. Bralci kot morebitni uporabniki storitev Mc Medicorja morajo biti zaradi varnosti obveščeni tudi s prikazom nasprotnih dejstev.

Obstaja precej načinov in metod zdravljenja bolezni brez smrtno nevarne operacije. Operacije so zaradi sistemske promocije postale pravi modni hit, instant rešitev. Pogosto se pozablja, da so smrtno nevarne. Po podatkih Pubmed so zdravstvene napake tretji najpogostejši vzrok smrti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.