Jure Trampuš

 |  Mladina 25  |  Družba

Pesnico Svetlano Makarovič zdaj toži samo še novinar Jože Možina

Odstop od tožbe

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Borut Krajnc

Potem ko se pravni proces, ki ga je zaradi domnevne razžalitve zoper pesnico Svetlano Makarovič sprožil novinar TV Slovenija Jože Možina, vsebinsko sploh še ni začel, saj se je na prvi obravnavi zapletlo zaradi proceduralnih razlogov, se je RTV Slovenija kot ena izmed dveh tožečih strank iz postopka preprosto umaknila. Svetlano Makarovič zdaj toži le še Možina, ker naj bi v svoji satirični pesmici Utrip laži grobo posegla v njegovo čast in dobro ime ter ga obtožila lažnivega novinarstva. »Pisanje toženke je objektivno žaljivo, neetično in nedostojno,« je zapisano v tožbi, sama pesem pa naj bi bila »v zadevah javnega pomena puhla, brez vsebine in namenjena žaljenju, blatenju in očrnitvam.« Možina sicer zahteva opravičilo, objavo sodbe in plačilo odškodnine (v znesku 2000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi).

Pod odločitvijo o umiku tožbe javnega zavoda RTV Slovenija je podpisana zdaj že nekdanja uprava zavoda z Zoranom Martićem na čelu. V upravi namreč sploh niso bili seznanjeni, da je RTV Slovenija v času, ko jo je vodil Andrej Grah Whatmough, pristopila k tožbi, ki jo je sprožil Možina, zdaj pa so se iz tega postopka izločili. Možina je za branjenje svoje časti najel odvetniško pisarno Hribernik »bivši«, Brezinščak, Podobnik, Poje.

Jože Možina

Jože Možina
© TV Slovenija

In Jože Možina, novinar, urednik, zgodovinar, doktor, voditelj TV-oddaj in avtor knjige o slovenskem razkolu med drugo svetovno vojno? Ko je v oddaji Marcel v ponedeljek gostovala Svetlana Makarovič, je Možina na omrežju X zapisal takole: »Kaj menite, je še kje kakšna javna RTV, ki nekritično promovira in rehabilitira osebo, ki je skrajno vulgarno napadla avtorja oddaj na tem istem mediju in proti kateri zato poteka tožba? To so včeraj storili odgovorni na RTV Slovenija, ki očitno podpirajo doslej neviden primitivizem proti svojemu zaposlenemu (ki sem med drugim največkrat nagrajen avtor na RTV doma in v tujini). Ogabno. Toliko za sedaj.«

Odstop od tožbe ne pomeni, da je RTV Slovenija pozabila na svojega novinarja in njegov boj. Praksa je še vedno takšna, da delodajalec novinarje in druge zaposlene podpira v pravnih zadevah, ki so povezane z njihovim delom. Podpira jih tudi finančno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.