STA

 |  Politika

Varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino

V fazi usklajevanja, v Kijevu zadržke glede osnutka

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je januarja 2023 po telefonu pogovarjala s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim o pomoči Slovenije Ukrajini

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je januarja 2023 po telefonu pogovarjala s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim o pomoči Slovenije Ukrajini
© Urad predsednice republike

Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala omenjeni sporazum, vendar je zaradi časovnih ovir to malo verjetno.

Pirc Musar je v soboto ob robu dobrodelnega koncerta za obnovo Partizanske bolnice Franja v Cerknem dejala, da bo v četrtek obiskala Kijev, kjer bo podpisala dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Vendar naj bi se zadeve postopkovno zapletale.

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino, kot ga je do sedaj po informacijah KPV sklenilo že 18 drugih držav. Prva je o tem na seji odbora DZ za zunanje zadeve (OZP) spregovorila zunanja ministrica Tanja Fajon, o tem pa sta v maju po telefonu govorila tudi premier Robert Golob in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Takrat sta se strinjala, da se sporazum podpiše ob prvi priložnosti.

redsednik vlade Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju 9. februarja 2023

Predsednik vlade Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju 9. februarja 2023
© Nebojša Tejić / STA / Gov.si

To bi lahko bil obisk predsednice republike v četrtek v Kijevu. Vendar mora sporazum pred tem še potrditi vlada na seji, prav tako ga mora v skladu z zakonom o zunanjih zadevah potrditi OZP.

Varnostni sporazum, ki so ga pripravili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve ter ministrstvu za obrambo, pa je trenutno še v usklajevanju. Kijev namreč ni bil zadovoljen z osnutkom, v katerem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči Ukrajini. Številne druge države so se v svojih dvostranskih sporazumih z Ukrajino zavezale konkretni finančni pomoči, med drugim Francija k zagotovitvi treh milijard evrov pomoči.

Nejasno torej ostaja, ali bo sporazum še pravočasno usklajen pred obiskom Pirc Musar v Kijevu. Obenem pa bi morala vlada sprejeti tudi sklep, s katerim določi, kdo podpiše sporazum, to je lahko minister, državni sekretar ali predsednica republike, so še pojasnili v KPV.

Z urada predsednice so kasneje sporočili, da so predlog za podpis sporazuma prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve v večmesečnem postopku priprav na obisk Pirc Musar v Ukrajini. Po njihovih navedbah so jim na MZEZ zagotovili, da bo sporazum pravočasno usklajen in pripravljen, pa tudi, da ima predsednica vsa pooblastila, da tak sporazum podpiše.

Pojasnili so še, da je sporazum prestal medresorsko usklajevanje in da so vsebino pripravljali na MZEZ in ministrstvu za obrambo. Urad predsednice vanjo ni posegal, saj to ni del njihovih pristojnosti, so dodali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.