STA

 |  Svet

Rusija / »Vpletenost ZDA, zaradi katere so bili ubiti ruski civilisti, ne more ostati brez posledic«

Rusija posvarila ZDA pred posledicami zaradi ukrajinskega napada na Krim

Peskov v družbi ruskega predsednika Vladimirja Putina in Ruski zunanji minister Sergej Lavrov

Peskov v družbi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova
© www.kremlin.ru

Rusko zunanje ministrstvo je danes ameriško veleposlanico Lynne Tracy poklicalo na pogovor zaradi ukrajinskega napada na Krim v nedeljo, saj so prepričani, da so zanj odgovorne ZDA. Ob tem so posvarili ZDA pred posledicami, so sporočili iz Kremlja.

Ameriški veleposlanici so dejali, da Washington nosi enako odgovornost kot Kijev za to grozodejstvo in da napad ne bo ostal nekaznovan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno so sporočili iz Kremlja, ko so ZDA posvarili pred posledicami. Govorec Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem obtožil Washington, da ubija ruske otroke. "Vpletenost Združenih držav, neposredna vpletenost, zaradi katere so bili ubiti ruski civilisti, ne more ostati brez posledic," je novinarjem dejal Peskov.

"Kakšne bodo te posledice, bo pokazal čas," je dodal.

"Kakšne bodo te posledice, bo pokazal čas."

Dmitrij Peskov,
govorec Kremlja

Rusija je sporočila, da je Ukrajina v nedeljo v napadu na Sevastopol uporabila raketo dolgega dosega, ki so jo dobavile ZDA in naj bi bila opremljena s kasetnim strelivom. Raketa je zadela območje pristaniškega mesta s peščenimi plažami in hoteli. Ubiti so bili štirje ljudje, med njimi dva otroka, ranjenih je bilo okoli 150 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ta mesec na srečanju z novinarji kritiziral dobavo orožja dolgega dosega Ukrajini s strani Zahoda in posvaril pred posledicami. Peskov je danes spomnil na te besede Putina in dodal, da podatke o ciljih za ukrajinske napade zagotavljajo zahodne države.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je na družbenih omrežjih sporočil, da je Krim Ukrajina in da mora Rusija zapustiti polotok. Svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak pa je ocenil, da je Krim legitimen vojaški cilj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.