STA

 |  Svet

Novinarju grozi do 20 let zapora

V Rusiji se je začelo sojenje ameriškemu novinarju

Na sodišču v ruskem Jekaterinburgu se je danes začelo sojenje ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je obtožen vohunjenja. Poročevalcu Wall Street Journala, ki so ga v Rusiji aretirali marca lani, v primeru obsodbe grozi do 20 let zapora. Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša obtožbe zavračajo kot lažne.

Sojenje poteka za zaprtimi vrati na sodišču v Jekaterinburgu na Uralu, kjer je Gershkovicha 29. marca lani aretirala ruska obveščevalna služba FSB.

Novinarjem so pred današnjim začetkom sojenja za kratek čas dovolili snemanje Gershkovicha, ki ga državno tožilstvo obtožuje sodelovanja z ameriško obveščevalno agencijo Cia in zbiranja zaupnih podatkov o največjem ruskem proizvajalcu tankov Uralvagonzavod v regiji Sverdlovsk.

Na posnetkih je videti 32-letnega Gershkovicha, kako stoji v zaprti stekleni kletki z obrito glavo. Novinar se je nasmehnil in pozdravil novinarje, je iz sodne dvorane poročal dopisnik francoske tiskovne agencije AFP.

Gershkovich, njegov delodajalec in Bela hiša so doslej že večkrat zanikali, da bi vohunil za ZDA. Je prvi zahodni novinar, ki so ga v Rusiji priprli zaradi obtožb o vohunjenju po razpadu Sovjetske zveze.

Dokazov o njegovem domnevnem vohunjenju Moskva doslej ni podala, sporočila je le, da so ga ujeli pri delu. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 20 let zapora v kazenski koloniji, poroča AFP.

Washington je Moskvo v preteklosti obtožil aretacije svojih državljanov na podlagi neutemeljenih obtožb, da bi jih lahko uporabila kot sredstvo v pogajanjih, s čimer bi si zagotovila izpustitve Rusov, obsojenih v tujini.

Moskva je prejšnji teden, nekaj dni po objavi datuma sojenja Gershkovichu, sporočila, da čaka na odgovor Washingtona o predlogih, ki jih je Rusija predstavila glede morebitne zamenjave zapornikov.

V ozadju domnevno že potekajo pogajanja o morebitni izmenjavi zapornikov med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključevala tudi Gershkovicha. Ruski predsednik Vladimir Putin je dal vedeti, da bi v zameno zanj želel doseči izpustitev Vadima Krasikova, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019.

V igri za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo bi bila lahko po poročanju Wall Street Journala tudi domnevna ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji in ki naj bi jima v prihodnjih tednih izrekli sodbo zaradi vohunjenja.

6LR2nvMQySw

AU6YEKnWF6s

1XCFiJHu4yw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.