STA

 |  Svet

»Gaza si ne more privoščiti, da izgubi več bolnišnic«

Tik ob območju, za katerega je bila odrejena evakuacija, se nahaja tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov

Izraelska vojska je v torek malo pred polnočjo z dronom ciljala begunsko taborišče Nur Šams na zasedenem Zahodnem bregu in pri tem ubila štiri moške. O več smrtnih žrtev izraelskih napadov danes znova poročajo tudi iz Gaze, kjer so bili prisiljeni evakuirati vseh 320 pacientov Evropske bolnišnice pri Han Junisu na jugu palestinske enklave.

Han Junis je skupaj z nekaterimi drugi območji na jugu Gaze prizorišče vnovičnega prisilnega razseljevanja palestinskega civilnega prebivalstva, potem ko so izraelske sile tam odredile evakuacijo 250.000 ljudi.

Tik ob območju, za katerega je bila odrejena evakuacija, se nahaja tudi Evropska bolnišnica, zaradi česar so od tam umaknili vseh 320 pacientov. "V času, ko je dostop do zdravstvene oskrbe nujno potreben, je uničujoče videti bolnišnico s 650 posteljami, ki ne obratuje," je dogajanje na omrežju X komentiral generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"V času, ko je dostop do zdravstvene oskrbe nujno potreben, je uničujoče videti bolnišnico s 650 posteljami, ki ne obratuje."

Tedros Adhanom Ghebreyesus,
generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

Večino pacientov so preselili v bližnjo bolnišnico Naser, ki so jo v času aktualne ofenzive izraelske sile že oblegale in vanjo tudi vdrle. Tam, tako kot drugod po razdejani palestinski enklavi, se zdravstveni delavci spopadajo s pomanjkanjem opreme in zdravil.

"Gaza si ne more privoščiti, da izgubi več bolnišnic," je še zapisal Tedros in vnovič pozval k premirju.

Glede na pretekle izkušnje je pričakovati, da bo na območju, za katerega je izraelska vojska predvidela evakuacijo, sledila kopenska ofenziva.

Izraelske sile medtem nadaljujejo z obstreljevanjem tudi drugih delov enklave. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, je bilo v današnjih napadih na severu in v osrednjem delu Gaze ubitih najmanj deset ljudi.

Še štiri Palestince v starosti med 20 in 25 let so okupacijske sile v torek zvečer ubile na Zahodnem bregu. Po navedbah izraelske vojske so z letalom zadeli "teroristično celico na območju Nur Šamsa". Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so Izraelci napad izvedli z brezpilotnim letalnikom.

NdMxmTEIX3s

Y6d_7IA31W8

rOTIwcf844M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.