STA

 |  Svet

Sodišče zaradi sumljivega financiranja volilne kampanje preiskuje Carlo Bruni

Nekdanja francoska prva dama uradno pod lupo preiskave

Francosko sodišče je v torek sprožilo uradno preiskavo proti nekdanji prvi dami Carli Bruni-Sarkozy v povezavi z domnevnim libijskim financiranjem volilne kampanje njenega soproga, nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, leta 2007

Francosko sodišče je sprožilo uradno preiskavo proti nekdanji prvi dami Carli Bruni-Sarkozy v povezavi z domnevnim libijskim financiranjem volilne kampanje njenega soproga, nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, leta 2007
© Michel Euler / Flickr

Francosko sodišče je v torek sprožilo uradno preiskavo proti nekdanji prvi dami Carli Bruni-Sarkozy v povezavi z domnevnim libijskim financiranjem volilne kampanje njenega soproga, nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, leta 2007. 56-letno pevko preiskujejo zaradi suma prikrivanja dokazov in združevanja z namenom goljufije.

Bruni-Sarozy je med drugim osumljena prikrivanja poskusa vplivanja na priče in sodelovanja pri poskusu podkupovanja libanonskega pravosodnega osebja. V okviru preiskave ji je sodišče prepovedalo stike z vsemi osumljenci z izjemo Sarkozyja, je neimenovani vir s sodišča povedal francoski tiskovni agenciji AFP.

Afera z libijskim financiranjem se vrti okrog obtožb, da je denar za Sarkozyjevo predsedniško kampanjo leta 2007 nezakonito prišel iz rok režima tedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Sojenje 69-letnemu Sarkozyju se bo v tem primeru začelo leta 2025.

Je pa francosko pravosodje vmes sprožilo dodatno preiskavo zaradi suma, da je več ljudi, med njimi nekateri blizu Sarkozyja, plačevalo sredstva glavni priči v tej zadevi s ciljem, da prekliče izjavo, ki je obremenjevala bivšega predsednika.

Francosko-libanonski poslovnež Ziad Takieddine je namreč leta 2016 dejal, da je konec leta 2006 ali v začetku leta 2007 na notranje ministrstvo, ki ga je takrat vodil Sarkozy, prinesel več kovčkov z milijoni evrov, ki jih je v Pariz poslal libijski režim. Takieddine je pozneje to zanikal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bruni-Sarkozy so preiskovalci že dvakrat zaslišali, najprej junija lani kot pričo in nato v začetku maja kot osumljenko. V nadaljevanju preiskave jo lahko obtožijo ali ji podelijo status vpletene priče, kar v francoskem pravnem sistemu ne pomeni uradne obtožbe.

Sarkozy, ki je Franciji predsedoval med letoma 2007 in 2012, se je po odhodu s položaja soočil z vrsto pravnih postopkov. Leta 2021 je bil v ločenem primeru zaradi nezakonitega financiranja volilne kampanje leta 2012 že obsojen na zaporno kazen. Letos je prizivno sodišče odločilo, da mora odsedeti šest mesecev, preostalih šest mesecev pa bo odslužil pogojno.

Y_jRjaNy7CI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.