STA

 |  Svet

Zelenski napovedal obnovo bombardirane otroške bolnišnice v Kijevu

Ukrajinski predsednik je obljubil tudi pomoč vsem družinam ranjenih in ubitih v napadu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal obnovo pediatrične bolnišnice v Kijevu, ki jo je ta teden huje poškodovala ruska raketa. Obljubil je tudi pomoč vsem družinam ranjenih in ubitih v napadu. Po zadnjih podatkih so ruski napadi na Ukrajino v ponedeljek terjali najmanj 43 smrtnih žrtev, v današnjih pa so umrli trije ljudje.

Zelenski je posnetku sporočil, da so okoli 2,3 milijona evrov sredstev že premestili za podporo bolnišnice, sledila pa bodo še sredstva v višini okoli 6,8 milijona evrov. Pomoč bodo prejele tudi vse družine ranjenih in umrlih, je zagotovil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Napadi na pediatrično bolnišnico in druge dele Ukrajine v ponedeljek so terjali najmanj 43 smrtnih žrtev, je Zelenski v torek dejal ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu. Še več kot 160 ljudi je bilo ranjenih. Napad velja za enega najbolj smrtonosnih v zadnjih mesecih.

Sledile so obsodbe iz celega sveta, do Rusije pa so bili kritični tudi na zasedanju Varnostnega sveta ZN.

Ruska vojska je danes nadaljevala napade. Na jugu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije ljudje, moški v Nikopolu ter varnostnik in voznik tovornjaka v pristanišču v regiji Odsesa. Zaenkrat ni znano, ali so bile smrti posledica neposrednega napada ali padlih ostankov raket, ki jih je prestregla zračna obramba, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska zračna obramba je uspela ponoči sicer prestreči 14 od 20 dronov, so sporočili iz ukrajinske vojske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.