Nova bukolika

Spoštovani, v skladu z določbami 1. odstavka 26. člena, 27. člena in 1. odstavka 42. člena Zakona o medijih (ZMed) uveljavljamo pravico do objave popravka in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev, in sicer v zvezi s komentarjem z naslovom Nova bukolika avtorja Bernarda Nežmaha, objavljenim 5. 7. 2024 v tedniku Mladina ter na spletni povezavi https://www.mladina.si/233863/ komentar-nova-bukolika/.

Ne drži, da o obisku predsednice republike Nataše Pirc Musar v Ukrajini niso poročali osrednji ukrajinski spletni portali. Nasprotno, o obisku je poročalo več različnih ukrajinskih medijev, tako spletni portali kot televizije. V Uradu predsednice Republike Slovenije smo zabeležili več kot 70 objav v ukrajinskih medijih. V prilogi vam posredujemo seznam vseh objav.

Prav tako ne držijo navedbe, da slovenski mediji niso ovekovečili srečanja s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom oziroma navedli vsebine njunega pogovora.

Več slovenskih medijev je poročalo, da se je predsednica v Kijevu sestala tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom vrhovne rade Ruslanom Štefančukom. Ob tem je slovenska veleposlanica v Ukrajini Mateja Prevolšek v imenu Slovenije z ukrajinsko ministrico za socialne zadeve Oksano Zolnovič podpisala memorandum o soglasju glede sodelovanja na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji. Z informacijo o nameravanem podpisu memoranduma se je na dopisni seji že seznanila vlada.

V prispevku, objavljenem na MMC RTV SLO (https://www.rtvslo.si/slovenija/pirc-musar-v-kijevu-z-zelenskim-razpravljala-o-nacrtu-za-koncanje-vojne/713248) 28. 6. 2024, pa je objavljen tudi video posnetek podpisa sporazuma, na katerem je jasno vidna prisotnost predsednice republike in predsednika ukrajinske vlade. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.