STA

 |  Svet

Elon Musk bo Donaldu Trumpu vsak mesec namenil 45 milijonov dolarjev

Milijarder, čigar premoženje je ocenjeno na več kot 252 milijard dolarjev, je Trumpa od začetka predsedniške kampanje vedno bolj odkrito podpiral

Ameriški poslovnež in milijarder Elon Musk je napovedal, da namerava vsak mesec v poseben sklad nameniti 45 milijonov dolarjev, denar pa bo namenjen financiranju kampanje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa za ponovno izvolitev na položaj na novembrskih volitvah, poročajo ameriški mediji.

Muskove donacije bo prejemala politična skupina America PAC, ki se bo osredotočila na spodbujanje registracije volivcev, predčasnega glasovanja in pošiljanja glasovnic po pošti med prebivalci zveznih držav, kjer se navadno lomijo rezultati volitev, je v ponedeljek prvi poročal časnik Wall Street Journal, ki se sklicuje na dobro obveščene vire.

Poleg Muska naj bi bili med glavnimi donatorji, ki bodo prispevali v novi sklad, še soustanovitelj tehnološkega podjetja Palantir Joe Lonsdale, nekdanja veleposlanica ZDA v Kanadi in pri ZN Kelly Craft ter več premožnih vlagateljev v kriptovalute, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"V popolnosti podpiram predsednika Trumpa in upam, da bo hitro okreval."

Elon Musk

Musk je Trumpovo kampanjo javno podprl v soboto, potem ko je nekdanji predsednik ZDA na zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji preživel poskus atentata.

"V popolnosti podpiram predsednika Trumpa in upam, da bo hitro okreval," je Musk zapisal v objavi na omrežju X - nekdanjem Twitterju, ki ga je kupil leta 2022 in nato preimenoval.

Najbogatejši mož na svetu, čigar premoženje je po oceni revije Forbes trenutno ocenjeno na več kot 252 milijard dolarjev, je Trumpa od začetka predsedniške kampanje vedno bolj odkrito podpiral - marca sta se tudi osebno srečala na dogodku za donatorje na Floridi, ki ga je gostil milijarder Nelson Peltz.

Čeprav so donacije posameznikov za volilne kampanje v ZDA formalno omejene na 3300 dolarjev na osebo, vrzeli v sistemu financiranja volilnih kampanj političnim "mega-donatorjem" omogočajo, da prispevajo v sklade, imenovane politični akcijski odbori (PAC), prek katerih nato finančno podpirajo kandidate.

dwOqtzQ4GUM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.