8 dni / teden

V tedniku Mladina je bil 21. junija 2024 objavljen prispevek v rubriki 8 dni/teden na temo okvare letala Falcon avtorja Erika Valenčiča. V njem pisec med drugim zapiše: »A vrnimo se k letalu. Poznavalci opozarjajo, da s falconom namreč ni nič res narobe, večji problem je v Slovenski vojski, ki skrbi za njegovo vzdrževanje. Kdaj točno so se začele težave? Ko so njegovo vzdrževanje prenesli na Slovensko vojsko. Povsod drugod imajo letala specializirane vzdrževalce, le v Sloveniji pa na ta način varčujemo. Naj stane, kolikor že stane, pa če od letala na koncu ostane le kup železja. A ne pozabimo, da zdaj vlade kupujejo nova letala za vojsko. Ki jih bo prav tako vzdrževala sama.«

Navedbe avtorja prispevka so neresnične, zato Slovenska vojska za pravilno razumevanje dejanskega procesa vzdrževanja njenih zrakoplovov, tudi letala Falcon, bralcem Mladine podaja naslednja dejstva in pojasnila. V Slovenski vojski postopke vzdrževanja letal in helikopterjev, tudi falcona, opravljamo skladno z natančno določenimi pravili in pristojnostmi, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Vzdrževanje omenjenih zrakoplovov Slovenske vojske se deli na linijsko in bazno. Linijsko vzdrževanje zajema izvedbo lažjih vzdrževalnih del, pri katerem ne potrebujemo specialne testne opreme, pri baznem vzdrževanju pa je ta obvezna. Zaradi optimizacije delovnih procesov in rentabilnosti bazno vzdrževanje letala falcon izvaja pogodbena zunanja vzdrževalna pooblaščena in licencirana organizacija. Delitev vzdrževalnih pregledov na linijska ali bazna je opredeljena v Programu vzdrževanja za vsak posamezen zrakoplov. 15. brigada vojaškega letalstva in zračne obrambe ima v svoji sestavi sedem enot. Dve izmed teh sta tudi 152. letalska eskadrilja, ki ima v svoji sestavi vzdrževalno organizacijo z odobritvijo za izvajanje linijskega vzdrževanja letal, med katerimi je tudi letalo Falcon, in 153. letalskotehnična eskadrilja, ki ima v svoji sestavi vzdrževalno organizacijo z odobritvijo za izvajanje linijskega in baznega vzdrževanja zrakoplovov Slovenske vojske.

Posadko letala Falcon sestavljajo pilot, kopilot in tehnik letalec, slednji med drugim skrbi za preglede letala v vseh fazah delovanja in uporabe tako med letom kot na tleh ter izvaja dela v sklopu linijskega vzdrževanja. Vsa ostala vzdrževanja na letalu Falcon se izvajajo pri zunanjem pooblaščenem izvajalcu glede na cikel vzdrževanja, ki je priporočen s strani proizvajalca in določen v Programu vzdrževanja ter odobren s strani Vojaškega letalskega organa. V primeru reševanja tehničnih okvar izven rednega linijskega vzdrževanja ima pooblaščena vzdrževalna organizacija svojo mobilno vzdrževalno ekipo, ki je v primeru okvar kjerkoli na svetu na voljo posadki za odpravo okvare. Še posebej želimo poudariti, da se pripadnice in pripadniki pristojnih služb Slovenske vojske, zadolženi za rokovanje z zrakoplovi, tudi s falconom, ves čas strokovno izpopolnjujejo ter vzdržujejo znanja in veščine skladno z uveljavljenimi in sistemsko določenimi standardi na tem področju. Letalci svojo strokovnost dokazujejo s tem, da vsak dan opravljajo zahtevne naloge tako v okviru Slovenske vojske kot tudi pri zagotavljanju nujnih medicinskih prevozov in reševanj v gorah ter vedno nudijo pomoč pri gašenju požarov v naravi, s prevozi pomoči in pri reševanjih ljudi ob naravnih in drugih nesrečah, na kar nas lahko spomni njihova takojšnja in učinkovita angažiranost ob lanskih katastrofalnih poplavah in najhujšem požaru na Krasu pred dvema letoma. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.