SD se vrača na stare tirnice

V članku »SD se vrača na stare tirnice«, objavljenem v tedniku Mladina in na spletni strani www.mladina.si 5. 7. 2024, so povzete omembe Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) v revizijah porabe proračuna, pri čemer je navedeno, da je v letu 2022 Komisija za preprečevanje korupcije »kot očitno kronični kršitelj 42. člena denar napačno potrošila za prenovo informacijskega sistema Erar«. Kot izhaja iz članka, se navedeno nanaša na 42. člen Zakona o javnih financah. Nikakor ne drži, da je Komisija kršila 42. člen Zakona o javnih financah oziroma da je kronični kršitelj tega člena, kot navaja novinar. Komisija namreč kot neposredni proračunski uporabnik ne odloča sama o (pre)razporejanju sredstev proračuna.

V vseh primerih, ki jih v povezavi s Komisijo navaja članek (prenova Erarja, plače, novi zaposleni in IT oprema), je Komisija zaradi izkazanih potreb obrazloženo zaprosila Ministrstvo za finance za dodatna sredstva. Prerazporeditev sredstev (torej iz katere proračunske postavke bodo sredstva zagotovljena) je predlagalo Ministrstvo za finance in ta predlog je potrdila vlada. Komisija v nobeni od revizij Računskega sodišča RS, ki ju omenja novinar, ni bila revidiranec niti ni sodelovala v postopku revizije, zato so očitki, da Komisija na kakršenkoli način krši Zakon o javnih financah oziroma da je napačno potrošila denar za prenovo Erarja, popolnoma neutemeljeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.