STA

 |  Družba

Prvič na voljo tudi slepa Barbie

Nova izdaja barbike nosi sončna očala, v rokah pa ima značilno belo palico. Na škatli je zapis v Braillovi pisavi.

Lucy Edwards, disability activist and broadcaster, said the said the launch of the first blind Barbie doll means ‘everything to me’.

Lucy Edwards, aktivistka za osebe z ovirami in publicistka, je dejala, da ji slepa Barbie pomeni vse
© Mattel, Inc.

Pred 65 leti je kultna lutka Barbie prvič ugledala luč sveta, po letih kritik, da pooseblja nerealistično telesno podobo, pa se pri proizvajalcu Mattel trudijo to popraviti. Po novem so tako na trg prvič poslali tudi slepo barbiko, poročajo tuje tiskovne agencije.

"S temi novimi lutkami bo lahko še več otrok našlo barbiko, ki jih predstavlja, in z njo pripovedovalo svoje zgodbe," je podjetje Mattel zapisalo v sporočilu za javnost. Pri razvoju lutke so sodelovali predstavniki organizacij za slepe.

"S temi novimi lutkami bo lahko še več otrok našlo barbiko, ki jih predstavlja, in z njo pripovedovalo svoje zgodbe."

Mattel

Nova izdaja barbike nosi sončna očala, v rokah pa ima značilno belo palico. Na škatli je zapis v Braillovi pisavi.

Prvo barbiko so predstavili leta 1959, vse od takrat pa se vlečejo razprave glede sporne predstavitve telesnih idealov. Kljub nerealistični telesni podobi pa je barbika tlakovala pot za ženske, ko je na primer leta 1965 postala astronavtka. To je bilo štiri leta prej, preden je Neil Armstrong stopil na Luno. Leta 1968 so predstavili prvo temnopolto lutko, ki so jo poimenovali Christie, nato so ji sledile številne druge.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.