Intervju: Srečo Dragoš

Intervju z dr. Srečom Dragošem (Mladina, št. 28) vsebuje številne napačne in zavajajoče podatke. Prava posebnost je, da dr. Dragoš ne navaja letnic niti vira podatkov, s katerimi operira. V udarnem podnaslovu na str. 36 navaja: »Še vedno dajemo enega najmanjših deležev BDP za področje sociale v Evropi«. Resnica je, da Slovenija (po podatkih Eurostata) namenja za področje socialne zaščite 24.8% BDP, ki je nekoliko višji od povprečja EU. Po podatkih za leto 2021, 14 članic namenja nižji odstotek izdatkov za socialno zaščito (merjeno kot % BDP). To, da Slovenija namenja »daleč največji odstotek« državnemu subvencioniranju gospodarstva, je prav tako nekakšen konstrukt dr. Dragoša.

Tudi pri premoženju dr. Dragoš navaja podatke, ki zavajajo. Če se je že odločil predstaviti podatke iz podatkovne baze OECD (namesto bolj običajne rabe podatkovne baze ECB), bi moral navesti tudi novejše podatke. Tako navaja podatek (za leto 2014), da je delež neto premoženja zgornjega 1% gospodinjstev 23%, »s čimer v Sloveniji prebijamo vse meje«. Podatek za leto 2017 (iz iste podatkovne baze) pa kaže, da je ta delež 15.1%. Mimogrede: po podatkih ECB ima Slovenija eno najnižjih vrednosti premoženjske neenakosti med članicami EU.

Če torej na kratko rezimiram: celotni intervju je bolj podoben pogovoru ob pivu kot pa kolikor toliko resnemu intervjuju. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.