Boštjan Napotnik

 |  Mladina 33  |  Konzum

Vse, kot mora Bita

Gostilna Bita, Križ (pri Trstu)

  • ocena: 4 / 5

Pašta z vongolami

Pašta z vongolami

Gostilna/Trattoria Bita
Localita S. Croce/Križ 401, Trst
Tel.: +39 040 220 9058
Ob ponedeljkih in torkih ni Bita; ob sredah in četrtkih kuhajo od 19. do 23. ure, ob petkih, sobotah in nedeljah pa večernemu terminu dodajo še dnevnega med 12. in 15. uro.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,5 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje:

Boštjan Napotnik

 |  Mladina 33  |  Konzum

  • ocena: 4 / 5

Pašta z vongolami

Pašta z vongolami

Mešano cvrtje

Mešano cvrtje

Gostilna/Trattoria Bita
Localita S. Croce/Križ 401, Trst
Tel.: +39 040 220 9058
Ob ponedeljkih in torkih ni Bita; ob sredah in četrtkih kuhajo od 19. do 23. ure, ob petkih, sobotah in nedeljah pa večernemu terminu dodajo še dnevnega med 12. in 15. uro.

Ambient:
prostorna, odprta, prijetna in domačna gostilna s karo prti ter prijazno no-nonsens postrežbo; poleti poje predvsem vrt

Napitki:
poleg malvazije, prosecca in hirterja iz špine tudi resen nabor predvsem belih buteljk zamejskih vinarjev

Vegetacija:
ekskluzivno morskoživeljni plac je to, mimo tega je na voljo le kakšna solata in priloga

Dostopnost:
parkirna mesta so, zaprek za gibalno ovirane pa ni

Fino:
pašta in njoki
mešano cvrtje
jabolčni štrudelj

Ne tako fino:
kalamari po mediteransko

Mešana hladna predjed je stala 13, roba z vroče plošče 14, linguini z vongolami 11, njoki s pedoči in jurčki 12, s škampjo buzaro 13, mešano cvrtje 15, sipe v brodetu 13, kalamari po mediteransko 14, sladice pa 4 evre.

»Kaj bomo pa zdaj? A gremo še na eno pasađato?« so vodjo našega oddelka za čezmejno sodelovanje pobarali inšpektorji, ko so več kot pol ure pred uradnim začetkom obratovanja kuhinje zlezli iz konzumobila na dvorišču gostilne Bita. Pa se je izkazalo, da ne bo treba: člani gostoljubnega osebja so izmenjaje izvedli pozdravne procedure – nas pospremili k mizi, malo počebljali o morebitni nevihti, nam iz špine natočili pitko malvazijo, nas s komentarji in razlagami (kaj, denimo, je abauta – gre za na vroči plošči pripravljene in minimalistično dodelane mušole, kapesante in kozice) popeljali skozi na tablo napisani jedilnik, in ko je odbilo devetnajsto uro, smo že začeli z ugonabljanjem ene najbolj fletnih kolekcij morskih hladnih predjedi, kar jih pomnimo. Poleg dveh mehkužčastih solat – hobotnične in sipine – velja posebej omeniti izjemen, z rdečim vinom finaliziran sardelni savor in solato, v kateri so koščke dimljene ribe lepo uravnotežili z zeljem in korenjem.

Poseben krog navdušenja moramo nujno nameniti trem testeninskim jedem. Linguini so se kopali v delikatesnem džusku, ki so ga od sebe dale sveže vongole in grobo naribane bučke, domače, precej kompaktne, a vendarle še dovolj mehke njoke pa smo si dali postreči v dveh različicah. Nenavadnejša – a v vseh pogledih odlična – je bila tista, kjer so jih postregli s parom precej velikih, v gosto, močno reducirano buzaro vkuhanih celih škampov, lokacijsko razpetost med mare e monti pa so v Biti demonstrirali z izjemno omako iz klapavic in jurčkov, h kateri je potrebno dozo funka prispeval precej značajen sir. Vrhunec, sploh če v račun vzameš še ceno.

Ta bi lahko bila odločilen faktor tudi pri glavnih jedeh, a so bile te že brez denarniške kalkulacije več kot le prepričljive. Mešano cvrtje, denimo, je postreglo ne le z raznoliko izbiro sestavin, ampak tudi z variacijami v panadah in stopnji ocvrtosti: obročke lignjev in cele sardončke so le povaljali v koruzni moki in na hitro ocvrli; panada za razprte sardone je vsebovala še drobtine, cvrli so se malo dlje in bili zato temnejši, repki kozic pa so imeli dunajsko panado in bili cvrti še malo dlje. Šolska izvedba krožnika, ki je sicer vse prevečkrat narejen na hojladri. Ko že hvalimo fritaške skilze – tudi ocvrte rezine bučk so bile epske. Prav tako nam je bil všeč s kvadrom polente postrežen sipin bolj golaž kot brodet, malo več kot na rukolo s paradajzki in olivami položene rezine pečenih lignjev smo si obetali od tzv. kalamarov po mediteransko, pri sladicah pa je bil precej bolj od dveh biskvitno-kremastih rezin prepričljiv odličen, sočen jabolčni štrudelj z velikimi, ročno narezanimi kosi jabolk, ki ga – aleluja!!! – ne pogrevajo v mikrovalovki.

Bita je krasna gostilna naših zamejskih rojakov, ki zaradi preproste, a odlično pripravljene morske košte, prijazne postrežbe, prijetnega ambienta in dostopnih cen več kot upravičeno privablja ljudstvo od blizu in daleč. Pojdi še ti!