Ženski spol

Ljudje z XY kromosomi so moški, tisti z XX kromosomi so ženske. Tako je po osnovnošolskem učenju. Če učitelj biologije tega ne uči tako, ga šolski inšpektor lahko okrega. Nekateri naši politiki in mnenjski voditelji radi kažejo in posredujejo občinstvu svoje znanje iz osnovne šole o dveh oblikah spola.

A stvari v resnici niso tako enostavne. Nekateri ljudje imajo spolne kromosome XXY, ali XXX, ali pa še kaj drugače. Katerega spola so ti? Lahko se zgodi, da se majhen (ali večji) del kromosoma odlomi in prilepi na drug kromosom ter tako deduje. Pri osebah, ki imajo kromosome le navidezno ustrezne sistemu XX in XY, je lahko izražanje spola ali drugih lastnosti nekoliko drugačno, kot bi morda pričakovali. To je vse prirojeno in posameznik na to nima vpliva.

No, vendar lahko vplivamo na nabor kromosomov v svojih celicah. Pri pretiranem sončenju ali obsevanju v solariju, kajenju ali izpostavljenosti kemikalijam se lahko spremeni oblika in število kromosomov v nekaterih naših celicah, kar pa je že druga, žalostna zgodba, morda bolj žalostna kot poslušanje tistih, ki nam zatrjujejo, da imamo neizpodbitno dva spola, določena z XX oziroma XY kromosomoma.

Kot je v članku Mladini omenjeno so kromosomi in geni samo osnova za razvoj lastnosti spola in druge lastnosti. Pri ljudeh so glede opredelitve spola še vidiki morfologije, fiziologije, psihološke, družbene in pravno formalne opredelitve spola. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.