STA

 |  Svet

Izrael na zasedenem Zahodnem bregu izvedel niz napadov in racij

Ubitih je bilo najmanj deset Palestincev

Izrael je danes na zasedenem Zahodnem bregu izvedel niz napadov in racij, v katerih je bilo ubitih najmanj deset Palestincev. Vojaške operacije in spopadi potekajo v več krajih na severu tega palestinskega ozemlja. Po nekaterih ocenah gre za največjo izraelsko akcijo na Zahodnem bregu po koncu druge intifade leta 2005.

Izraelske okupacijske sile so davi sporočile, da so sprožile protiteroristično operacijo v Dženinu in Tulkaremu.

Po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca sta bila v Dženinu ubita dva Palestinca, še štirje pa so umrli v okoliških vaseh. Štiri smrtne žrtve so doslej našteli tudi v begunskem taborišču Tubas, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Še najmanj 15 ljudi je ranjenih.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je danes na omrežju X sporočil, da si izraelska vojska "intenzivno prizadeva onemogočiti islamsko-iransko teroristično infrastrukturo", ki se je po njegovih besedah vzpostavila na Zahodnem bregu, navaja katarska televizija Al Jazeera.

"Iran si po vzoru Gaze in Libanona prizadeva za vzpostavitev vzhodne teroristične fronte proti Izraelu na Zahodnem bregu s financiranjem in oboroževanjem teroristov ter tihotapljenjem naprednega orožja iz Jordanije."

Izrael Kac,
izraelski zunanji minister

"Iran si po vzoru Gaze in Libanona prizadeva za vzpostavitev vzhodne teroristične fronte proti Izraelu na Zahodnem bregu s financiranjem in oboroževanjem teroristov ter tihotapljenjem naprednega orožja iz Jordanije," je zapisal izraelski minister.

"S to grožnjo se moramo spopasti, tako kot se spopadamo s teroristično infrastrukturo v Gazi, vključno z začasno evakuacijo palestinskih prebivalcev in vsemi drugimi potrebnimi ukrepi," je dodal in s tem nakazal na možnost prisilnega razseljevanja Palestincev tudi na Zahodnem bregu. "To je vojna, v kateri moramo zmagati," je sklenil.

Izjavo glede izraelskih operacij je danes po navedbah AFP podalo tudi palestinsko islamistično gibanje Islamski džihad, ki je prisotno zlasti v severnem delu Zahodnega brega. "S to agresijo želi okupator vzpostaviti novo stanje na terenu, da bi si priključil Zahodni breg," so sporočili.

Obsežna izraelska vojaška operacija sledi več mesecem okrepljenih racij in napadov vojske ter izraelskih naseljencev na lokalno palestinsko prebivalstvo.

Od 7. oktobra lani je bilo v senci uničujoče vojne v Gazi na Zahodnem bregu ubitih več kot 640 Palestincev in 19 Izraelcev. Izrael Zahodni breg okupira od leta 1967.

ksQPMYgwc3w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.