LV, STA

 |  Politika

Tanja Fajon / »Namen BSF je soočenje različnih pogledov«

Polemike okoli udeležbe izraelske političarke Cipi Livni na Blejskem strateškem forumu

Ministrica Tanja Fajon

Ministrica Tanja Fajon
© Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve / Nik Jevšek

Namen Blejskega strateškega foruma (BSF) je soočenje različnih pogledov, je danes poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon in se tako odzvala na poziv Levice k preklicu vabila na forum nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni. Ministrica je ob tem zagotovila, da stališče Slovenije do vojne v Gazi ostaja nespremenjeno.

"Ni enostavna odločitev, ampak če želi forum kot široka platforma združiti različne poglede, različna mnenja in se pogovarjati resno, potem mora imeti za mizo verjetno ne samo enako misleče," je dejala Fajon in poudarila, da je soočenje različnih pogledov namen BSF, ki bo na sporedu prihodnji teden.

Ministrica je ob tem zagotovila, da stališča Slovenije glede vojne v Gazi ostaja "absolutno nespremenjeno". Poudarila je, da je Ljubljana "izjemno aktivna pri vseh procesih" za končanje vojne v Gazi in da bi jo žalostilo, če bi kdo BSF bojkotiral.

Stranka Levica je namreč danes zagrozila z bojkotom foruma, če ta ne bo preklical vabila Livni, k čemur pozivajo tudi nekatere civilnodružbene organizacije. Te tako kot najmanjša koalicijska stranka trdijo, da je bila Livni v letih 2008 in 2009 kot takratna zunanja ministrica soodgovorna za izraelsko vojaško operacijo v Gazi, med katero je bilo ubitih več kot 1100 Palestincev.

Podobno kot danes Fajon so se sicer že v torek na poziv k umiku vabila Livni odzvali na njenem ministrstvu. Med drugim so izpostavili, da je BSF regionalni strateški forum, ki združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.