30. 8. 2024 | Mladina 35 | Konzum
Prigrizovalnici na koncu mesta
Rezidenca Pipanova & Flying Smoker, Vižmarje
Pipanov cherry cheese
Flying Smoker za dva
Burger bar Rezidenca Pipanova
Pipanova pot 14, Ljubljana Vižmarje
Tel.: 031 725 638
Burger bar vsaj zdajle v sezoni cmari od ponedeljka do sobote od 9. do 22., ob nedeljah pa od 15. do 22. ure.
Flying Smoker
Celovška cesta 479, Ljubljana Vižmarje
Tel.: 030 370 454
Leteči dimar obratuje od ponedeljka do sobote od 10. do 22. ure.
Ambient:
Flying Smoker je preprosta, a tudi za lagodno posedaško konzumacijo primerna obcestna prčvarnica, Burger bar pa je – kot cela rezidenca – opremljen v ziheraškem generičnem minimalizmu
Napitki:
v Burger baru ob točenem korporativcu premorejo še kakšno flašo tektonika in buteljko ali dve; posebnost Flying Smokerja pa je, da unionca toči v zamrznjene vrčke, ostalo pijačo pa si gostje sami vzamejo iz hladilnika
Vegetacija:
po pričakovanjih sta oba placa pretežno karnivorska
Dostopnost:
na obeh lokacijah je nekaj prostora za parkiranje avtov, za gibalno ovirane pa ni zaprek
Na Pipanovi smo za narezek s pršutom in sirom za dva plačali 14,9, za burger 11,9 za taljato 21,9 in lava tortico 5,9; Smoker obilno kolekcijo za dva ceni na precej ugodnih 28, hot dog 6,9, burger s sirom pa 8,6 evra.
»Nekaj novega, ampak ne v centru – to zmeraj radi slišimo!« je dežurna inšpektorska ekipa zadovoljno zrla v potni nalog, ki je naše najstrožje gobce pošiljal na dvojno ekspedicijo na severno-severozahodni rob prestolnice. Izvidniki so namreč konzumski centrali poročali o dveh frišnih, sicer preprostih, a menda globlje izkustvene analize vsekakor vrednih pogonih v Vižmarjah.
Najprej smo s Celovške zavili proti Tacnu in po ovinkarjenju med cca 50 let starimi enostanovanjskimi hišami ogromnjačami parkirali pred Rezidenco Pipanova, velikim kvadrom, v katerem so poleg »ekskluzivnih in udobnih nastanitev za poslovne in turistične obiske« en vogal rezervirali za burger bar. Polpete vstavljajo v barvite bombete, med branjem vsebine pa v oko pade predvsem sladkasta osnovna usmeritev, saj poleg tartufate, plemenito plesnivih sirov in še česa radi uporabljajo takšne in drugačne marmeladke. V izbranem češnjevo-sirnem je bila bombeta črna, marmelada češnjeva, dodali pa so še sušene brusnice, hrustljavo opečene rezine pršuta in sir z modro plesnijo ter vse skupaj s krasnim, ravno prav kompaktnim in pečenim govejim diskom sestavili v izvrsten, res frajerski burger, ob katerem sta generični industrialski narezek s pršutom in sirom in na predebele rezine narezana in na rukolo zmetana taljata izpadla nevredna naše (in vaše) pozornosti, vase sesedeno lava tortico pa tako ali tako omenjamo zgolj zato, da je zavedena v evidenco. Na burger, torej.
Flying Smoker je že na prvi pogled resnejša roštiljarska postojanka. V ob obratu parkirani lokomotivi mesovje po ameriških šegah toplo dimasto obdelujejo, a se, žal, ustavijo le pri piščančjih perutničkah in dveh vrstah svinjine – nacufani in rebrih, za kakšne goveje prsi pa jim je zmanjkalo korajže. Radodarno odmerjene eksample ponudbe zložijo na veliko dilo, dodajo zeljno solato, omako, kisle kumare, paradižnik ter strojno na V rezan ocvrti krompir. Rebra so bila super mehka in okusna, ravno prav dimasta, pred strežbo še hrustljavo zapečena. Tudi nacufana svinjina – in vsa dodatna oprema zbirke – je bila fajn, resne težave pa smo imeli s perutničkami, ki so jih presušili do skorajda že lesarsko-žagovinaste faze. Tudi pri bolj klasični ponudbi smo bili pri izbiri mešane sreče: burger s sirom je bil sočen, sir lepo topljen, z zosi in dodatki pa na srečo ne pretiravajo, tako da jedec ves čas ohranja dovolj visoko stopnjo osebnega dostojanstva. Več smo – sploh glede na ceno – pričakovali od hot doga, tako da smo se ob piščančji hrenovki s preobiljem bbq omake, nekaj kislih kumaricah in škrtem posipu hrustljave čebule lahko potolažili le z v ledeni krigl natočenim pivakom.
Obe vižmarski hitri prehranjevalnici sta vsem pripombam navkljub vendarle čisto luštna placa in dobrodošli najdbi v času, ko se vse, kar je kuhajočega v tem mestu, na vsak način želi stlačiti v središčne turistične transverzale.