Matic Gorenc

 |  Politika

Začetek zbiranja podpisov

Lokalni referendum o spornem Jankovićevem odloku

Ljubljanski župan Zoran Janković

Ljubljanski župan Zoran Janković
© Uroš Hočevar / www.ljubljana.si

Začelo se je zbiranje podpisov v podporo lokalnemu referendumu v Ljubljani. Referendum so predlagatelji, opozicija v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana (MOL), podali po kontroverznem odloku ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki bi omogočil velike prireditve v krajinskem parku Tivoli, saj soglasja ne bi rabil več podati Zavod za varstvo narave. Konflikt je sprva povzročil načrtovani koncert Roberta Pešuta - Magnifica v Tivoliju, ki se nato sicer ni zgodil tam, temveč v Stanežičah. Kljub temu pa sporen odlok ostaja, zato predlagatelji zdaj zbirajo podpise za njegovo zavrnitev.

Zbiranje podpisov se začenja danes in bo trajalo do 6. oktobra. Predlagatelji morajo zbrati malo več kot 11.000 podpisov, kar je 5 odstotkov vseh volivcev v Ljubljani. Podpise lahko oddate v živo na ljubljanskih upravnih enotah, pa tudi digitalno prek eUprave, na tej spletni povezavi (ODDAJ PODPIS). Za podpis v podporo referendumu na digitalen način potrebujete elektronski podpis.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.