Tanja Fajon na Bled z vlakom

Promocija čistega okolja in trajnostne naravnanosti

Tanja Fajon

Tanja Fajon
© Luka Dakskobler

Ob moralni dilemi, zakaj vlada vabi na Blejski strateški forum (BSF) tudi kontroverzno izraelsko političarko Cipi Livni, se je ob tem dogodku pojavila še nova, resda manjšega formata in za marsikoga mogoče nepomembna in banalna. Slovenska tiskovna agencija nam jo je nehote predstavila: »Zunanja ministrica Tanja Fajon je na Blejski strateški forum (BSF) danes odpotovala z vlakom. Kot je pred odhodom z železniške postaje v Ljubljani dejala za medije, lahko letos udeleženci v času foruma uporabijo brezplačno železniško povezavo do Bleda. Po njenih besedah želijo organizatorji s tem promovirati čisto okolje in trajnostno naravnanost.«

© IN MEDIA RES

Tudi zaradi vabila in nastopa Livni so na Bledu učinkovito in dostojno protestirali številni, si omenjena okoljevarstvena gesta ministrice, čeprav precej manj pomembna ob genocida v Gazi, vendarle zasluži ustrezno pozornost.

Bled odrezan od sveta

Organizatorji so namreč ob letošnjem BSF v partnerstvu s Slovenskimi železnicami udeležence spodbujali, naj na samo lokacijo pridejo z vlakom. Vendar ima uradno pojasnilo, da jim je prisluhnila ministrica in bo od dvodnevnem srečanju pot iz Ljubljane, nato pa še od Jesenic do Bleda, opravila z njim, večjo lepotno napako. Je bila njena edina skrb res ekologija?

Morda, če ne bi poznali nekega drugega dejstva. Kot je splošno znano, je Bled že nekaj časa, sploh pa te mesece, tako rekoč odrezan od sveta, saj se tam že dve leti gradi krožno križišče, zaradi česar nastajajo neznosni dnevni zastoji. V turistični sezoni tudi takšni, ko se večkrat dnevno zgodi, da potrebuješ zgolj od Lesc do Bleda 30 minut. Težava je eskalirala do te mere, da sta se javno sprla ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in blejski župan – prva trdi, da gradnjo južne obvoznice zavirajo neuspela pridobivanja zemljišč.

Cipi Livni na Bledu: civilne žrtve so v vojni nujne

Cipi Livni na Bledu: civilne žrtve so v vojni nujne
© RTV SLO / IN MEDIA RES

Živimo v državi, kjer je postal za vlado, sploh ne prvo, očitno prevelik zalogaj že neko nedokončano krožišče na poti do Bleda in tamkajšnjega foruma. Nerodna reč! Mimogrede, tudi Bratušek, če navedem isto Slovensko tiskovno agencijo, je prevzela nenavadne dolžnosti ravno na včerajšnji dan. V vlogi, ki je doslej za njen resor res nismo bili navajeni: »Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na prvi šolski dan nagovorila prvošolce Osnovne šole (OŠ) Stražišče v Kranju. ‘Šola je kraj, kjer se boste naučili ogromno novega, spoznali boste nove prijatelje, še vedno pa se bo našel čas tudi za igro in kakšno razposajenost,’ je dejala. A hkrati opozorila, naj ne pozabijo na previdnost v prometu.«

Tokrat sicer ni šlo za nekakšen ekološki populizem, ampak je za trenutek postala še ministrica za šolstvo in notranje zadeve!

Zavajanje z opustitvijo

Upoštevajmo novo dejstvo zastojev okoli Bleda in znova premislimo, kako intenzivna je ekološka zavest predstavnikov naše vlade. Zunanja ministrica bi bila z vsem spremstvom zagotovo obsojena na mučno čakanje v vrsti med Lescami in Bledom z negotovim časom prihoda. Zato nam vladni predstavniki, ki so krivi za takšno šlamastiko, ugodno predlagajo, da se udeleženci konference raje pripeljejo po železnici!

Če je ministrica sokriva in odgovorna, da je na Bled povabila kontroverzno Livni, lahko tudi na primeru njene razlage, zakaj je uporabila vlak, slutimo manipuliranje skozi poudarjanje le tistih vidikov, ki so njej v podporo. Temu v teoriji argumentacije pravimo zavajanje z opustitvijo nekaterih podatkov (fallacy of omission), saj je v danem primeru zelo verjetno zamolčala najmanj delno, če ne celo polno motivacijo za uporabo vlaka, ki se morda ne skriva v njeni ekološki občutljivosti.

Lahko ji seveda delamo polno krivico in je na dan podpore Cipi Livni res začela odkrivati svojo skrb za naravo, posebno verjetno pa, če pregledamo njeno politično ekološko udejstvovanje doslej, najbrž ni. Mimogrede, ker BSF letos poteka pod naslovom Svet vzporednih realnosti, bi bilo skrajno zoprno, če bi kdo razumel, da je ekologija eden takih paralelnih svetov.

Protestniki na Bledu s pomembnim protivojnim sporočilom so reševali sramoto, ki jo je spromovirala slovenska vlada

Protestniki na Bledu s pomembnim protivojnim sporočilom so reševali sramoto, ki jo je spromovirala slovenska vlada
© RTV SLO / IN MEDIA RES

Genocid kot cena

Sicer pa na Bledu nekdanja izraelska zunanja ministrica s svojim nastopom ni razočarala nikogar, saj sploh ni skrivala svoje privrženosti nehumanosti. Kdor goji vsaj trohico občutka za sočloveka ali ga pričakuje, je lahko zaznal njen polni cinizem do genocida: »Mi poskušamo preprečiti civilne žrtve. Dejansko so številke zelo visoke in razumem sočutje do teh ljudi v Gazi, ki zdaj plačujejo ceno. Civilnim žrtvam se izogibamo, ampak med vojno pač ljudje plačujejo to ceno.«

Njeni maksimalno kruti podpori genocidu, skriti za splošno racionalizacijo vojn, kajti v njih se pač ubija nedolžne, ni ugovarjal nihče v dvorani in sicer, razen protestnikov zunaj. Sploh ni treba podvomiti, da je v celoti izpolnila pričakovanja slovenske vlade po tem, da se je o konfliktih (!) menda nujno pogovarjati in »soočiti različne poglede«, kot je v zagovor njenemu povabilu pred dnevi povedala Fajon in proti čemur je, povsem samcata, na Bledu ugovarjala predsednica države.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.