STA

 |  Svet

Ukrajina / Odstopilo več ministrov

V Ukrajini je s položajev odstopilo najmanj šest visokih vladnih predstavnikov, vključno z ministri. Danes se jim je pridružil tudi zunanji minister Dmitro Kuleba. 

V Ukrajini je v torek s položajev odstopilo najmanj šest visokih vladnih predstavnikov, vključno z ministri. Danes se jim je pridružil tudi zunanji minister Dmitro Kuleba. S položaja je bil poleg tega razrešen eden od svetovalcev predsednika države. Odstopom naj bi v prihodnjih dneh glede na napovedi sledilo večje preoblikovanje vlade.

"V skladu z obljubami je mogoče ta teden pričakovati večje spremembe v vladi. Zamenjali bomo več kot 50 odstotkov članov kabineta," je sporočil vodja poslanske skupine vladajoče stranke Služabnik ljudstva David Arahamija. Nizu odstopov in razrešitev bo po njegovih besedah sledil dan imenovanj.

Več ministrov je odstop podalo že v torek zvečer, vključno z ministrom za strateške industrije, ki je zadolžen za proizvodnjo orožja, ministrom za pravosodje in ministrom za zaščito okolja. Od položaja so se poslovili še vodja sklada nacionalnega premoženja Vitalij Koval ter namestnici premierja Irina Vereščuk ter Olga Stefanišina.

"V skladu z obljubami je mogoče ta teden pričakovati večje spremembe v vladi. Zamenjali bomo več kot 50 odstotkov članov kabineta."

David Arahamija,
vodja poslanske skupine vladajoče stranke Služabnik ljudstva

Danes je predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk sporočil, da je odstopno izjavo podal tudi zunanji minister Kuleba, ki je na položaju že od leta 2020. Kot je dodal, bodo poslanci o njegovem odstopu glasovali kmalu.

Namestnika vodja kabineta predsednika Volodimirja Zelenskega, Rostislava Šurmo so medtem glede na predsedniški odlok s položaja razrešili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do preoblikovanja vlade prihaja v luči številnih izzivov, s katerimi se po dveh letih in pol od začetka ruske agresije sooča Ukrajina. Zelenski je doslej že večkrat izvedel menjave v vladni ekipi, med drugim je septembra lani po nizu korupcijskih škandalov odpustil obrambnega ministra, nedavno pa zamenjal poveljnika letalskih sil.

Zelenskemu se je petletni mandat sicer iztekel maja, a zaradi izrednih razmer, ki so bile v Ukrajini razglašene ob začetku vojne februarja 2022, ostaja na čelu države. V skladu z ukrajinsko ustavo bo predsednik Ukrajine do novih volitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.