STA

 |  Svet

»To, kar bom predlagal, bo ogromno, ljudje pa se bodo morali odločiti«

Nekdanji francoski premier napovedal kandidaturo za predsedniški položaj

Preden je postal premier, je Philippe kot član desne stranke UMP - ki se je kasneje preimenovala v Republikance - opravljal funkcijo župana mesta Le Havre, na katero se je vrnil po odstopu s položaja leta 2020.

Preden je postal premier, je Philippe kot član desne stranke UMP - ki se je kasneje preimenovala v Republikance - opravljal funkcijo župana mesta Le Havre, na katero se je vrnil po odstopu s položaja leta 2020.
© Jacques Paquier / Flickr

Nekdanji francoski premier Edouard Philippe je v torek napovedal, da se bo leta 2027 potegoval za predsedniški položaj, s čimer je dodatno pretresel razburkano politično sceno v Franciji. Predsednik Emmanuel Macron medtem skoraj dva meseca po parlamentarnih volitvah, ki so privedle do političnega zastoja, še vedno išče kandidata za premierja.

"Pripravljam se na to, da bom Francozom predlagal nekaj stvari. To, kar bom predlagal, bo ogromno, ljudje pa se bodo morali odločiti," je za revijo Le Point ob napovedi kandidature povedal Philippe, prvi predsednik vlade po Macronovi izvolitvi na predsedniški položaj leta 2017, ki je zatresla temelje francoske politike.

Preden je postal premier, je Philippe kot član desne stranke UMP - ki se je kasneje preimenovala v Republikance - opravljal funkcijo župana mesta Le Havre, na katero se je vrnil po odstopu s položaja leta 2020. Leto zatem je ustanovil svojo lastno desnosredinsko stranko Obzorja, ki je po parlamentarnih volitvah leta 2022 postala del Macronove vladajoče sredinske koalicije.

Philippe med francoskimi volivci ostaja relativno priljubljen, v torkovem intervjuju pa je dejal tudi, da je pripravljen, če bi se Macron morda odločil za novo presenečenje in predčasno odstopil s predsedniškega položaja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Pripravljam se na to, da bom Francozom predlagal nekaj stvari. To, kar bom predlagal, bo ogromno, ljudje pa se bodo morali odločiti."

Edouard Philippe,
nekdanji francoski premier

Francoski predsednik se medtem trudi, da bi našel ustreznega kandidata za predsednika vlade, potem ko na predčasnih parlamentarnih volitvah 7. julija nobena stran ni dobila absolutne večine v 557-članskem parlamentu.

Največji delež glasov je sicer osvojilo levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NFP), vendar je Macron zavrnil njihovo kandidatko za premierko. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice.

Macron je v torek dejal, da se bo srečal z "vsakim kandidatom, ki želi delati za prevladujoči nacionalni interes", potem ko več krogov pogovorov minuli konec tedna in v ponedeljek ni prineslo preboja. Čas se medtem izteka, saj mora vlada parlamentu do 1. oktobra predložiti osnutek proračuna za prihodnje leto.

Philippova napoved predsedniške kandidature je sedaj še dodatno zapletla položaj za predsednika Macrona, ki po koncu svojega mandata leta 2027 ne bo mogel ponovno kandidirati za položaj, ob težavah z oblikovanjem vlade pa se trenutno sooča tudi z nepriljubljenostjo v javnosti.

ubZoN6M9t0U

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.