Jera Kočevar

 |  Mladina 36  |  Politika

Država subvencionira nakup električnih koles (za prevoz na delo)

Skoraj 3000 novih koles

© pixabay.com

Od maja letos je na spletni strani Borzen mogoče oddati vlogo za subvencijo ob nakupu električnega mestnega, zložljivega ali tovornega kolesa. Subvencijo lahko pridobi vsaka oseba, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, davčno številko in je nakup e-kolesa opravila, potem ko je postala polnoletna. Med fizične osebe v tem primeru ne štejejo samostojni podjetniki, razen če fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, e-kolesa ne bodo uporabljale za opravljanje te dejavnosti. V letih 2024, 2025 in 2026 bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo za subvencioniranje nakupa e-koles namenilo do štiri milijone evrov. Letos je Borzen od maja do septembra prejel 2999 vlog, od teh jih je bilo do zdaj obdelanih 2931, dodelil pa je za 1.207.344,47 evra subvencij. Do konca leta 2024 je na voljo še 792.655,53 evra sredstev.

Leta 2025 in 2026 pa naj bi po podatkih ministrstva za okolje in prostor Borzen za subvencioniranje e-koles prejel še vsako leto dodaten milijon evrov. V organizaciji menijo, da bi lahko v vseh letih skupaj subvencionirali do 8800 novih električnih koles. Ob nakupu električnega kolesa je mogoče prejeti subvencijo v višini 25 odstotkov drobnoprodajne cene z vključenim davkom na dodano vrednost (DDV), vendar ne več kot 500 evrov. Subvencije za električna tovorna kolesa pa znašajo 30 odstotkov drobnoprodajne cene z DDV, vendar ne več kot 1000 evrov. Do subvencije so upravičena kolesa, katerih drobnoprodajna cena z DDV ne presega 2500 evrov. Glavno merilo za nabor koles, upravičenih do subvencije, je namenska raba. Gre torej za kolesa, ki naj bi bila na podlagi tehničnih in drugih lastnosti namenjena opravljanju daljših poti oziroma dnevnih poti na delo. Ne pa recimo za športne ali kakšne druge namene.

Namen projekta, ki poteka na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023–2026, je spodbujanje posameznikov k spremembi potovalnih navad na krajših dnevnih poteh, torej k zamenjavi prevoznega sredstva in s tem zmanjšanju izpustov in onesnaževanja zunanjega zraka ter zmanjšanju hrupa in izboljšanju splošnega zdravja ljudi. Vlogo za subvencioniranje e-kolesa bo mogoče oddati do 31. decembra 2026 do 23.59 oziroma do porabe sredstev. Država izdatno financira tudi nakupe električnih avtomobilov, višina subvencije zanje je nekajkrat višja kot za kolo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.