»Danke, Golob« 

O slovenskem medijskem sistemu

Marta Kos, ko je bila še slovenska veleposlanica v Nemčiji

Marta Kos, ko je bila še slovenska veleposlanica v Nemčiji
© The Joint Multinational Training Command Public Affairs Office / WikiCommons

Nivoji profesionalnih potvorb in manipulacij so v slovenskem novinarstvu resnično visoki in nihče si s tem žal ne beli glave. Še manj se trudi, da bi jih ustavljal, zato se lahko nemoteno položaj še poslabšuje. Po dveh desetletjih javnih opozoril in nešteto dokazih to že lahko suvereno trdim. Sistema prijav na Novinarsko častno razsodišče sami novinarji ne jemljejo resno, včasih ga celo cinično ignorirajo, in sankcij za njihova neprofesionalna ravnanja skoraj ni.

Objava na spletni strani revije Reporter

Objava na spletni strani revije Reporter
© Reporter.si / IN MEDIA RES

Eden od primerov poročanja včeraj temu pritrjuje in zadeva Slovensko nacionalno agencijo (STA). Poglejmo si zapis na straneh tednika Reporter, ki ima za sabo bogato zgodovino politično obarvanih piruet. Tudi tokrat lahko takoj razberemo vrinek ali »dodatek«, ki sugerira bizarno motiviranost in pristranost urednikov ali novinarjev. Naslov novice na njihovem spletu je takšen: »Danke, Golob? Vlada Marto Kos potrdila kot komisarsko kandidatko«

Grafična postavitev sredi novice in povezava na lansko besedilo

Grafična postavitev sredi novice in povezava na lansko besedilo
© IN MEDIA RES

Mož jo je objel in se ji zahvalil – lani

Kot vidimo, je omenjena novica, ki se nanaša na kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko, v celoti povzeta po besedilu STA in tekstovno, ne pa tudi pomensko, minimalno prikrojena. Z enim pomembnim dodatkom, ki grafično učinkuje kot citat v njej in ima funkcijo povezave na prejšnje besedilo: »Ko sem se vrnila v Švico k možu me je objel in rekel, ‘danke, Golob’«.

Omenjeni stavek, tudi barvno drugačen, nam ob kliku nanj ponudi lansko izjavo kandidatke z datumom 15. junij. Kot vemo, je v tistem času podpredsednica stranke Gibanje Svoboda doživela Golobovo grobo zavrnitev, saj je kandidirala za predsednico republike, po vsem sodeč pa jo je nato premier umaknil. Takrat je v intervjuju za Jano zaupala, da je bil ob takšnem umiku, ki ga sicer Golob več čas zanika, njen mož v Švici tega dejanja le vesel: »Takoj naslednji dan po prenehanju kandidature sem se vrnila v Švico k možu. Me je objel in rekel, ‘danke, Golob’, hvala, Golob. In sva se oba zjokala.«

Novica, stara leto in pol: zahvala moža po tistem, ko se je Marti Kos premier na grob način odrekel

Novica, stara leto in pol: zahvala moža po tistem, ko se je Marti Kos premier na grob način odrekel
© IN MEDIA RES

Retorični namig

Tokrat nam Reporter sugerira novi »Danke, Golob« že v naslovu, k čemur dodaja vprašaj. Vendar novica ne govori o tem, da bi se to zgodilo, ampak želi po vse sodeč biti cinična in v ta namen deluje kot retorični namig: ne njej mož, ampak verjetno kar ona bi morala biti neskončno hvaležna premierju, da jo je kandidiral za evropsko komisarko. Poanta je torej, zlonamerno intonirana, da ji je s tem ponudil sanjsko priložnost, ki se je pač ne zavrne.

Pričakovali bi, da bo servis STA protestiral zaradi zlorabe njihove novice, kakšen medijski uporabnik pa bi lahko oddal tudi prijavo na Novinarsko častno razsodišče, če bi že to kaj pomagalo. Tehnično vzeto gre za kršitev najmanj 10. člena Kodeksa novinarjev Slovenija, ki pravi: »Montaža, napovedi, naslovi in podnapisi ne smejo potvarjati vsebine«.

Takih in sorodnih zlorab smo se v desetletjih kar na debelo nagledali in nič ne kaže, da bo kdaj bolje. Kot smo v Sloveniji že navajeni, lahko novice slovenske nacionalne agencije vsi njihovi zakupniki, torej drugi mediji, po potrebi tudi prikrojijo, jim dodajajo vrinke ali spreminjajo pomen z dodajanjem manipulativnih naslovov. Ni dvoma, da je velik greh tudi na agenciji sami, če ob takšnih praksah ne oporeka.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.