Jera Kočevar

 |  Mladina 37  |  Družba

Solidarnost se nadaljuje

"Razstava in dražba sta nadaljevanje sejanja upanja, da se obup ne bo nadaljeval"

Španski vojaški helikopter v kraju Okonina v Savinjski dolini med lanskimi poplavami

Španski vojaški helikopter v kraju Okonina v Savinjski dolini med lanskimi poplavami
© Borut Krajnc

Odprtju razstave ob obletnici lanskih poplav v Črni na Koroškem bo 21. septembra sledila še javna dobrodelna dražba. Ta se bo začela ob 18. uri v Kulturnem domu Črna na Koroškem.

Fotografije katastrofalnih poplav, ki so jih fotoreporterji iz skupine Enooki prispevali za razstavo, bodo zdaj na voljo tudi za nakup na javni dražbi. Izklicna cena posamezne fotografije bo 50 evrov, razen fotografije Aljoše Kravanje v zlatem okvirju, na kateri Tina Maze pomaga čistiti po poplavah; cena te bo en evro.

Dražba bo potekala na pobudo nekdanjega fotoreporterja Denisa Sarkića, dolgoletnega sodelavca tednika Mladina, ilustratorja Cirila Horjaka in urednika Večerove sobotne priloge Roka Kajzerja. V želji po večji uspešnosti dražbe so dodali še različne športne predmete, izklicna cena zanje pa še ni določena. Košarkarska zveza Slovenije je v ta namen podarila podpisana dresa nekdanjega kapetana Gorana Dragića in kapetana Luke Dončića, Odbojkarska zveza Slovenije podpisani dres kapetana Tineta Urnauta, Nogometna zveza Slovenije dres s podpisi slovenske nogometne reprezentance, Olimpijski komite Slovenije pa s podpisi slovenskih olimpijcev.

»Ljudje so bili ob poplavah zelo obupani, kadar dežuje, še vedno s strahom pogledujejo v nebo,« je povedal Sarkić, ki je na poplavljenih območjih tudi pomagal. Dodal je, da je država večkrat obljubila hitro reševanje težav po poplavah, a obljube niso bile v celoti izpolnjene, pričakovali so več. Sanacijska dela še vedno potekajo. »Razstava in dražba sta nadaljevanje sejanja upanja, da se obup ne bo nadaljeval.« Poudaril je, da smo lani in tudi letos dokazali, da je solidarnost ena izmed glavnih vrednot Slovencev in Evropejcev. Ob obisku razstave prejšnji teden sta to misel izrekla tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik vlade Robert Golob.

Fotoreporter Mladine Borut Krajnc je sporočilo, razvidno iz fotografij, opisal kot trk dveh sil, moči narave in moči skupnosti. »S to razstavo smo želeli pokazati predvsem, kako skupnost sodeluje pri reševanju.« Iz časa takoj po poplavah se spomni premišljenega odzivanja in zagnanosti županje Romane Lesjak in njene ekipe, »zapustili so pisarne in začeli fizično pomagati,« je povedal.

Doživetja Mladininega fotografa Luke Dakskoblerja na poplavljenjem območju je zaznamovala presenetljiva pozitivnost prizadetih v poplavah. »Najbolj so nas šokirale zgodbe o tem, kako so ljudje preživeli,« je povedal in opisal fotografijo iz Črne, na kateri v praznem prostoru s stropa visi trapez za pomoč nepokretnim, na stenah pa je videti sledi vode, ki je prodrla v hišo. Sledi segajo krepko čez višino postelje. »V bistvu ne vidiš ničesar, ker je soba prazna, ampak tisto, kar vidiš, pripoveduje zgodbo.« Nepokretno žensko, ki je bila v sobi, so na srečo rešili, ampak ob sliki si lahko predstavljaš hujši konec, kot je v resnici bil, »kakšno grozo je morala ta ženska doživljati, ko je voda začela vdirati v prostor,« je razmišljal Dakskobler.

Oba Mladinina fotografa imata na dražbi svoje fotografije, nastale med lansko katastrofo.

Dražbe se bo mogoče udeležiti tudi prek spleta, vendar le predhodno, spletna dražba v živo je prezahteven projekt za tako kratek čas, je povedal Sarkić. Ves zbrani denar, bo usmerjen na transakcijski račun občine Črna na Koroškem za pomoč pri poplavah, na katerega je mogoče nakazati tudi donacije za oškodovane v poplavah: SI56 0110 0010 0007 227, sklic 00 2393, namen POPLAVE 2023 in koda namena CHAR.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.