STA

 |  Družba

Evropski teden mobilnosti / Udoben javni prostor za vse

Glavni poudarek je na zagotavljanju kakovostno urejenega javnega prostora, ki prinaša številne koristi, kot so več površin za pešce in kolesarje ter več zelenih površin, po drugi strani pa manj avtomobilov, onesnaževanja in hrupa

Z današnjim dnem se začenja vodilna kampanja Evropske komisije Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto spodbuja spremembe vedenja v korist trajnostnih oblik prevoza. V Sloveniji aktivnosti v ta namen pripravlja okoli 114 občin. Te se bodo sklenile 22. septembra s tradicionalnim dnevom brez avtomobila.

Evropski teden mobilnosti, ki tradicionalno poteka med 16. in 22. septembrom, letos v ospredje postavlja geslo Udoben javni prostor za vse. Glavni poudarek je na zagotavljanju kakovostno urejenega javnega prostora, ki prinaša številne koristi, kot so več površin za pešce in kolesarje ter več zelenih površin, po drugi strani pa manj avtomobilov, onesnaževanja in hrupa.

Lani je v kampanji sodelovalo več kot 3000 mest po celem svetu in 99 slovenskih občin. Sodelovanje v letošnji kampanji je potrdilo 114 občin, ki pokrivajo več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

"Če si želimo uspešne, varne in zadovoljne prihodnosti za nas in naše otroke, moramo ta izziv čim prej nagovoriti. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo naš odnos do avtomobila."

Bojan Kumer,
minister za okolje

Kot so pred začetkom tedna mobilnosti sporočili z ministrstva okolje, podnebje in energijo, bodo z današnjim dnem v vsaj v tretjini slovenskih občin za za sedem dni zaprli ulice, trge in parkirišča. Namesto avtomobilom bodo ti prostori na voljo otroški igri, kolesarjenju, pešačenju, poležavanju ob branju knjige, kolesarskim servisom, delavnicam, kulturnim dogodkom.

V Ljubljani bo več kot 80 dnevnih dogodkov, predvidenih je tudi 12 trajnih ukrepov in 19 tedenskih aktivnosti. Zaradi izvedbe aktivnosti bodo čez teden zaprte tudi nekatere ulice in ceste. Aktivnostim tedna mobilnosti se z večjim številom dogodkov med drugim pridružujejo tudi v Kranju, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Celju, Novi Gorici in Krškem.

Minister za okolje Bojan Kumer ob začetku tedna mobilnosti opozarja, da avtomobilski promet še naprej ostaja velik izziv naše družbe. "Če si želimo uspešne, varne in zadovoljne prihodnosti za nas in naše otroke, moramo ta izziv čim prej nagovoriti. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo naš odnos do avtomobila," poudarja.

V Agenciji za varnost prometa, ki prav tako sodeluje pri aktivnostih tedna mobilnosti, pa pozivajo k ukrepom za izboljšanje varnosti ranljivih udeležencev v prometu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.