STA

 |  Svet

Odstopil evropski komisar za notranji trg

Thiery Breton je v odstopnem pismu Ursuli von der Leyen očital, da politično trguje

Breton je odstopil le dan, preden naj bi von der Leyen v torek vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta predstavila sestavo prihodnje komisije.

Breton je odstopil le dan, preden naj bi von der Leyen v torek vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta predstavila sestavo prihodnje komisije.
© EP

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ki ga je Francija predlagala za komisarja tudi v prihodnji Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen, je danes sporočil, da odstopa. Kot je zapisal v odstopnem pismu, ki ga je objavil na omrežju X, je von der Leyen pred dnevi pozvala Pariz, naj predlaga drugega kandidata. Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes za položaj predlagal dosedanjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja, ki je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu.

Breton je v odstopnem pismu von der Leyen očital, da politično trguje. "Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime - zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili - in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji komisiji," je zapisal v pismu predsednici von der Leyen, ki ga je objavil na omrežju X.

Kot je zapisal Breton, ki ga je francoski predsednik Emanuel Macron za nov mandat v Evropski komisiji uradno predlagal konec julija, v luči zadnjih dogodkov, ki "še dodatno dokazujejo vprašljivo vodenje", svojih dolžnosti v komisiji ne more več opravljati. Breton je dodal, da mu je bilo v čast, da je v zadnjih petih letih kot komisar za notranji trg deloval nad nacionalnimi in strankarskimi interesi.

"Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime - zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili - in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji komisiji."

Thiery Breton,
evropski komisar za notranji trg

Breton je odstopil le dan, preden naj bi von der Leyen v torek vodjem političnih skupin Evropskega parlamenta predstavila sestavo prihodnje komisije. Predstavila naj bi jo kljub temu, da še vedno ni prejela uradnega predloga Slovenije zaradi zapletov s potrjevanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marto Kos po odstopu kandidata Tomaža Vesela.

Predsednica komisije naj bi članice nedavno pozvala, naj v komisijo predlagajo več žensk, potem ko večina, vključno s Francijo, ni upoštevala njenega poziva po posredovanju tako kandidatke kot kandidata. Von der Leyen je sicer julija ob izvolitvi v Evropskem parlamentu za nov mandat na čelu komisije dejala, da od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje.

69-letni Breton prihaja iz vrst liberalcev. V iztekajočem se mandatu je bil pristojen tudi za digitalizacijo in industrijo. V svoji karieri je vodil več francoskih podjetij, med drugim francoskega telekomunikacijskega operaterja France Telecom, med letoma 2005 in 2007 pa je bil francoski minister za gospodarstvo in finance.

V medijih so se sicer v zadnjem času vrstila ugibanja, da bi Breton v prihodnji komisiji zasedel enega od podpredsedniških mest v komisiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.