STA

 |  Svet

Rekordno število starejših od 65 let

Število Japoncev in Japonk, ki so starejši od 65 let, je letos po vladnih podatkih preseglo 36 milijonov in s tem doseglo rekord

© pixabay.com

Število Japoncev in Japonk, ki so starejši od 65 let, je letos po vladnih podatkih preseglo 36 milijonov in s tem doseglo rekord. V državi z eno od najhitreje starajočih se družb na svetu starejši predstavljajo 29,3 odstotka celotnega prebivalstva, kar je prav tako najvišji delež doslej.

Delež starejših prebivalcev Japonske je med 200 državami in regijami z več kot 100.000 prebivalci na prvem mestu, kažejo v nedeljo objavljeni podatki japonske vlade.

Med prvimi desetimi državami so z več kot 20-odstotnim deležem starejših med drugim našteli še Italijo, Nemčijo, Hrvaško, Portugalsko, Grčijo in Finsko.

V Južni Koreji so zabeležili 19,3 odstotka in na Kitajskem 14,7 odstotka starejših, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Japonskem se spoprijemajo z vse ostrejšo demografsko krizo. Zaradi naraščajočega števila starejših se povečujejo stroški zdravstvenega in socialnega varstva, medtem ko se krči število delovnega prebivalstva.

Tudi celotno prebivalstvo države se je glede na predhodne podatke zmanjšalo za 595.000 na 124 milijonov.

Na Japonskem so hkrati zabeležili 9,14 milijona zaposlenih starejših ljudi, kar je doslej največ v državi. Predstavljajo 13,5 odstotka celotne delovne sile - oziroma vsakega sedmega zaposlenega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.