STA

 |  Svet

Edina država na svetu z neposrednimi volitvami sodnikov

Sporni zakon, s katerim je Mehika postala edina država na svetu, kjer bodo sodnike državljani izbirali neposredno na volitvah

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v nedeljo podpisal sporni zakon, s katerim je Mehika postala edina država na svetu, kjer bodo sodnike državljani izbirali neposredno na volitvah. Z ustavnimi spremembami želijo po besedah predsednika urediti sodstvo, ki po njegovem prepričanju služi interesom politične in gospodarske elite.

V videoposnetku na družbenih omrežjih je mogoče videti Lopez Obradorja med podpisom zakona, kar je označil za "zgodovinski dan". Spremljala ga je njegova tesna zaveznica, junija izvoljena Claudia Sheinbaum, ki ga bo 1. oktobra kot prva mehiška predsednica zamenjala na predsedniškem mestu.

"Govorili so, da živimo v demokraciji, vendar je prevladovala oligarhija - glavni so bili tisti na vrhu, manjšina s fasado demokracije," je dodal odhajajoči predsednik, ki je od prevzema položaja leta 2018 pogosto kritiziral sodstvo, zlasti vrhovno sodišče, ki je zaviralo nekatere njegove politike na področjih, kot sta energetika in varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do reforme so bili med drugim kritični v glavnih trgovinskih partnericah Mehike, v ZDA in Kanadi, češ da bo škodila demokraciji, trgovini in naložbam. Nasprotniki so opozarjali, da bi bili lahko izvoljeni sodniki bolj izpostavljeni pritiskom kriminalnih združb, ki s podkupovanjem in ustrahovanjem že zdaj vplivajo na odločitve pristojnih.

"Govorili so, da živimo v demokraciji, vendar je prevladovala oligarhija - glavni so bili tisti na vrhu, manjšina s fasado demokracije."

Andres Manuel Lopez Obrador,
mehiški predsednik

Kritični so bili tudi opozicija in protestniki, ki so prejšnji teden med obravnavo zakona celo vdrli v senat.

Nasprotniki opozarjajo, da reforma spodkopava demokratični sistem zavor in ravnovesij. Množične volitve sodnikov ne obstajajo v nobeni drugi državi, je za AFP povedala posebna poročevalka ZN za neodvisnost sodnikov in odvetnikov Margaret Satterthwaite. Opozarja, da lahko volilni sistem postane ranljiv brez varovalk pred infiltracijo organiziranega kriminala v postopek izbire sodnikov.

V skladu z reformo bodo prebivalci Mehike od prihodnjega leta dalje na voliščih izbirali sodnike, sodnike porotnike in člane vrhovnega sodišča.

Kandidate bodo predlagale vse tri veje oblasti, njihove reference bodo preverili posebni odbori, nakar bodo o njih glasovali volivci. Sodnike bodo izvolili postopno - prvo polovico, vključno s člani vrhovnega sodišče, prihodnje leto, drugo pa leta 2027.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.