STA

 |  Svet

»Ni konec. Stanje je še vedno kritično.«

V Avstriji še naraslo število smrtnih žrtev poplav

Poplave v Spodnji Avstriji, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče, so zahtevale še dve smrtni žrtvi, je danes sporočila policija. Pred tem je v nedeljo med intervencijo v poplavljeni stavbi življenje izgubil gasilec. Razmere v deželi ostajajo napete, številne ceste so zaprte, več tisoč gospodinjstev pa je brez elektrike.

Reševalci v Spodnji Avstriji so trupli dveh moških, starih 70 in 80 let, ponoči našli v njunih poplavljenih hišah v dveh različnih vaseh. S tem je skupno število žrtev poplav v Avstriji naraslo na tri, skupaj z ostalimi prizadetimi državami pa že na 11.

Danes v Spodnji Avstriji pričakujejo do 80 milimetrov dežja. "Ni konec. Stanje je še vedno kritično," je v luči tega opozorila deželna glavarka Johanna Mikl-Leitner. Po njenih navedbah je več kot 200 cest v Spodnji Avstriji zaprtih, evakuiranih je bilo 1800 stavb, številni učenci so ostali doma, okoli 3500 gospodinjstev pa je brez elektrike. Na terenu v deželi je okoli 300 vojakov, ki med drugim izvajajo izvidniške polete in sodelujejo pri reševalnih akcijah.

Tudi avstrijski kancler Karl Nehammer je na novinarski konferenci opozoril, da razmere na poplavljenih območjih ostajajo resne. Napovedal je pomoč za odpravo škode, ki so jo povzročile poplave, prek sklada za naravne nesreče, v katerem je trenutno na voljo 300 milijonov evrov. Če to ne bo zadostovalo, se sredstva lahko povečajo, je dodal.

Več kot 200 cest v Spodnji Avstriji je zaprtih, evakuiranih je bilo 1800 stavb, številni učenci so ostali doma, okoli 3500 gospodinjstev je brez elektrike, na terenu pa je tudi okoli 300 vojakov,

Na Dunaju so medtem gasilci v zadnjih 24 urah opravili več kot 1300 intervencij. Približno dve tretjini intervencij je bilo povezanih z obilnimi padavinami, ki so poplavile stavbe, kleti in podzemna parkirišča, preostale pa z vetrom, ki je podiral drevesa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V avstrijski prestolnici se prav tako še naprej soočajo s težavami v javnem prometu. Podzemna železnica obratuje le delno. Močno deževje v Spodnji Avstriji, ki obkroža Dunaj, pa je prizadelo tudi promet po reki Donavi. Približno sto turistov in 40 članov posadke je obtičalo na ladji Thurgau Prestige na Donavi na Dunaju.

Po poročanju švicarske radiotelevizije SRF bodo potniki in posadka do nadaljnjega počakali na ladji, turistično podjetje Thurgau Travel pa je sporočilo, da bodo na ladji, ki pluje od Linza do Budimpešte, verjetno morali ostali do torka. Po poročanju medijev so pri Dunaju obtičale tudi druge potniške ladje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Na Dunaju so sicer že začeli s prvimi čistilnimi akcijami, številni prebivalci pa so se vrnili na svoje domove.

Avstrijski predsednik Alexander van der Bellen je medtem zaradi poplav odpovedal svojo udeležbo na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov konec tedna. V New Yorku bo tako Dunaj zastopal zunanji minister Alexander Schallenberg.

S poplavami se poleg Avstrije spopadajo tudi drugod po Evropi, zlasti na Poljskem, Češkem in v Romuniji. Slovenska vlada je v nedeljo sporočila, da se bo Slovenija odzvala brez oklevanja, če bo katera od prizadetih držav zaprosila za mednarodno pomoč. Slovensko zunanje ministrstvo pa je danes na omrežju X vsem, ki potujejo na ogrožena območja, svetovalo posebno previdnost in upoštevanje navodil lokalnih organov.

Na Poljskem razglasili stanje naravne nesreče

Na Poljskem so v poplavah življenje doslej izgubili najmanj štirje ljudje, je sporočila poljska policija. Poljska vlada je na jugozahodu države razglasila izredne razmere, premier Donald Tusk pa je za prizadeta območja in prebivalce napovedal pomoč v višini milijarde zlotov (234 milijonov evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

"Na območjih, ki jih je prizadela naravna katastrofa, smo zabeležili štiri smrtne žrtve," je povedala predstavnica poljske policije Katarzyna Nowak in dodala, da vzroki njihove smrti še niso znani.

Tusk je danes napovedal, da je vlada že rezervirala več kot 200 milijonov evrov sredstev za pomoč za prizadete predele države in prebivalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od danes naprej bodo lahko vsi, ki so utrpeli škodo zaradi poplavljenih ali podrtih zgradb, poplavljenih garaž, uničenih vozil ali drugih s poplavami povezanih dogodkov brez težav zaprosili za sredstva, je povedal.

Tusk je dodal, da danes načrtuje pogovore z voditelji drugih držav, ki so jih prizadele poplave. Za pomoč bodo zaprosili Evropsko unijo, je napovedal.

"Razglašamo stanje naravne nesreče, kar bo olajšalo delovanje različnih služb in odpravljanje posledic poplav."

Donald Tusk,
poljski premier

Poljska vlada je na prizadetih območjih razglasila 30-dnevne izredne razmere, ki veljajo za dele Spodnje Šlezije, Šlezije in regije Opole. Izredne razmere bodo omogočile pristojnim oblastem, da bodo lahko hitreje sprejemale odločitve glede nujnih ukrepov, poroča AFP.

"Razglašamo stanje naravne nesreče, kar bo olajšalo delovanje različnih služb in odpravljanje posledic poplav," je kabinet poljskega premierja sporočil na družbenem omrežju X.

V poplavah, ki so dele Srednje in Vzhodne Evrope prizadele od četrtka, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 15 ljudi, več deset jih pogrešajo. Ob tem je več milijonov ljudi moralo zapustiti svoje domove.

S9Zd2cIfBeE

iFPja7GMsME

RvSNQbVSuQ8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.