STA

 |  Politika

Novi minister za obrambo bo Borut Sajovic

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil izvoljen za evropskega poslanca

Borut Sajovic

Borut Sajovic
© 24ur / Pop TV / gibanjesvoboda.si

Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dosedanjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra. Dokončno bo potrjen po današnjem pogovoru premiera in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba s poslansko skupino, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel kar premier Golob sam.

Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v minulih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica.

Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. "Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najbolj primeren, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

Sajovic je bil tudi prisoten na sestanku, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla potem razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon.

Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

Z menjavo na čelu ministrstva za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Sajovic (letnik 1960) je bil kot član LDS poslanec v Državnem zboru med letoma 2000 in 2004, leta 2006 pa je bil izvoljen na mesto župana občine Tržič. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.