STA

 |  Svet

Trump / »Celotna ameriška vojska opazuje in čaka«

Trump naj bi bil obveščen o domnevnih iranskih grožnjah z atentatom

Trump, ki je v zadnjih treh mesecih preživel dva poskusa atentata, pa je danes izjavil, da Iran predstavlja velike grožnje za njegovo življenje

Trump, ki je v zadnjih treh mesecih preživel dva poskusa atentata, pa je danes izjavil, da Iran predstavlja "velike grožnje" za njegovo življenje
© Gage Skidmore / Flickr

Republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa je ameriška obveščevalna služba obvestila o domnevnih grožnjah z atentatom iz Irana, je sporočila Trumpova volilna kampanja. Trump, ki je v zadnjih treh mesecih preživel dva poskusa atentata, pa je danes izjavil, da Iran predstavlja "velike grožnje" za njegovo življenje.

Ekipa Trumpove volilne kampanje je v torek sporočila, da je urad direktorja nacionalne obveščevalne agencije nekdanjega predsednika opozoril na "resnične in specifične grožnje iz Irana z atentatom v prizadevanju za destabilizacijo in sejanje kaosa v ZDA".

Kot so še sporočili, so obveščevalci ugotovili, da so se iranske grožnje "v zadnjih nekaj mesecih povečale" in da si uslužbenci obveščevalnih agencij prizadevajo zaščititi Trumpa in zagotoviti, da to ne bi vplivalo na volitve.

Kampanja ob tem sicer ni pojasnila omenjenih trditev in sprva ni bilo jasno, ali so bile grožnje, ki jih omenja, nove ali so o njih že poročali, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Iran je že izvedel poteze, ki se niso obnesle, vendar bodo poskusili znova ... Obkrožen sem z več možmi, pištolami in orožjem, kot sem jih kdaj koli videl."

Donald Trump,
republikanski predsedniški kandidat

Trump pa je danes na svoji družbeni platformi Truth Social podkrepil te navedbe. "Velike grožnje mojemu življenju s strani Irana. Celotna ameriška vojska opazuje in čaka," je zapisal.

"Iran je že izvedel poteze, ki se niso obnesle, vendar bodo poskusili znova ... Obkrožen sem z več možmi, pištolami in orožjem, kot sem jih kdaj koli videl," je dejal Trump, ki je deležen okrepljenega varovanja ameriške tajne službe po dveh poskusih atentatov nanj.

Iran se na omenjene trditve ni odzval, je pa Teheran že pred tem zavrnil obtožbe, da poskuša ubiti Trumpa, ki je 13. julija preživel poskus atentata, ko je na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji nanj streljal moški in ga ranil v uhelj.

Nekaj dni po tem so ameriški mediji poročali, da so oblasti prejele obveščevalne podatke o domnevni iranski zaroti proti Trumpu, zaradi česar so okrepili njegovo varovanje.

Ameriške obveščevalne agencije so Iran obtožile tudi hekerskega vdora v interne komunikacije Trumpove kampanje, češ da želi Teheran vplivati na letošnje predsedniške volitve v ZDA.

Trump je bil sredi tega meseca tarča še enega poskusa atentata, ko je moški na igrišču za golf na Floridi vanj uperil puško. Osumljenca so prijeli in ga obtožili poskusa atentata.

fTd4HC3vo4A

h10JbtSRHDM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.