Jera Kočevar

 |  Mladina 40  |  Politika

Kateri izmed nekdanjih ministrov in ministric Golobove vlade je potreboval nadomestilo?

Osem nekdanjih

Odhajajoča ministrica Emilija Stojmenova Duh naj bi se prejemanju nadomestila odrekla.

Odhajajoča ministrica Emilija Stojmenova Duh naj bi se prejemanju nadomestila odrekla.
© Borut Krajnc

Slovenski ministri že od decembra 2022, ko je odstopila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, odstopajo kot po tekočem traku. Letos so odstopili trije, v zadnjem mesecu minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki se je odločila oditi dan pred napovedano drugo interpelacijo. Felda je po odstopu napovedal vrnitev v akademske vode.

Od osmih ministrov, ki so odstopili, sta pravico do nadomestila uveljavila dva. Nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je nadomestilo prejemal štiri mesece po odstopu, skupaj približno 22.300 evrov bruto. Dominika Švarc Pipan, nekdanja ministrica za pravosodje, pa je izkoristila celotno dobo, ko je omogočeno prejemanje nadomestila, skupaj je prejela približno 28.500 evrov bruto. Danijel Bešič Loredan, nekdanji minister za zdravje, nadomestila zaradi dela v zasebnem zdravstvu ni potreboval. Prav tako ga nista prejemali nekdanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in nekdanja ministrica za upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Nekdanja ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh po neuradnih informacijah pravice do nadomestila ne bo uveljavljala. Tudi ona naj bi se vrnila na univerzo.

Nadomestilo sta do zdaj prejemala samo dva od osmih ministrov in ministric, ki so odstopili, res pa je, da mandat Golobove vlade še ni kočan. Ko je odšla Janševa vlada, je nadomestilo prejemalo šest ljudi. Med njimi tudi veliki gospodarstvenik Zdravko Počivalšek in čudežni deček Mark Boris Andrijanič.

Prejemanje nadomestila plače po prenehanju mandata oziroma funkcije je pravica, ki jo določa zakonodaja. Velja tudi za poslance in državne sekretarje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.