STA

 |  Svet

Izrael še naprej obstreljuje Bejrut

V izraelskih napadih na Libanon je bilo ta teden po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot tisoč ljudi

Izrael še naprej obstreljuje libanonsko prestolnico Bejrut, pri čemer je po navedbah tujih tiskovnih agencij davi prišlo do več silovitih eksplozij tik ob mednarodnem letališču na jugu mesta. Cilj naj bi bila poslopja gibanja Hezbolah. V izraelskih napadih na Libanon je bilo ta teden po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih več kot tisoč ljudi.

Izraelska vojska je ponoči izvedla enajst zaporednih napadov na domnevna oporišča oboroženega šiitskega gibanja Hezbolah na jugu Bejruta, je neimenovan vir povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, libanonska nacionalna tiskovna agencija (NNA) pa je poročala o "več kot desetih" eksplozijah.

Izraelska vojska je sporočila, da je zadela "cilje, ki so del obveščevalnega sedeža Hezbolaha v Bejrutu". Pri tem je prebivalce 20 krajev v južnem Libanonu pozvala k takojšnji evakuaciji, kar bi lahko nakazovalo, da se pripravlja na stopnjevanje kopenske invazije.

Kot je danes še navedla izraelska vojska, so njene sile v zadnjih štirih dneh od začetka kopenskih operacij v južnem Libanonu ubile 250 borcev Hezbolaha, od tega 21 poveljnikov.

Tarča enega od napadov na Bejrut je bil tudi Hašem Safidin, potencialni naslednik nedavno ubitega vodje Hezbolaha Hasana Nasrale, je poročalo več izraelskih medijev in ameriški medij Axios, ki se je skliceval na neimenovane izraelske uradnike. Izraelska vojska v komentarju za AFP tega ni potrdila.

Izraelska bojna letala so v zadnjih 24 urah izvedla približno 20 napadov na Libanon, ob tem pa so napadla tudi pomembno cesto med Sirijo in Libanonom, ki je po navedbah libanonske vojske pomembna pot tudi za begunce, ter tako ohromila promet med državama. Zaradi napadov so morali zapreti mejni prehod Masna med državama.

Izraelska vojska je zatrdila še, da je uničila tri kilometre in pol dolg predor pod sirsko-libanonsko mejo. Predor naj bi bil tako velik, da je bilo skozenj mogoče pretihotapiti velike količine orožja, služil pa je tudi kot skladišče vojaškega materiala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko se nadaljujejo zračni napadi na več krajih po vsej državi, tudi na vzhodu Libanona, so izraelske kopenske sile že nekajkrat poskušale vstopiti v državo, vendar je Hezbolah njihove prodore večkrat uspešno odbil, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je zaradi izraelskega obstreljevanja ta teden skupno umrlo več kot tisoč ljudi, več sto tisoč pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Libanonski premier Nadžib Mikati je v torek dejal, da je število razseljenih zaradi izraelskih napadov naraslo na 1,2 milijona.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo še, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih ubitih 37 ljudi, 151 ljudi pa je bilo ranjenih. Po njihovih podatkih je bilo ta teden v Libanonu ubitih tudi več kot 40 reševalcev in gasilcev.

Zaradi izraelskih napadov so tri bolnišnice v državi danes sporočile, da začasno prekinjajo delo. Med njimi je tudi bolnišnica na obrobju južnega predmestja Bejruta, ki je v četrtek poročala o ogromni škodi na poslopju zaradi bombardiranja, poroča AFP.

Izraelska vojska je danes sporočila tudi, da je bil severni Izrael ponovno tarča raketnega napada iz Libanona. Samo na območju Haife naj bi našteli 20 izstrelkov. Sirene pred zračnim napadom so se oglasile tudi drugod na severu. Vojska je po lastnih navedbah več raket prestregla, nekaj pa jih je padlo na nenaseljena območja.

Oq2rZ285S_Y

G6kTZ4y5kmc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.