STA

 |  Družba

Pridobi, recikliraj in oživi

Elektronske naprave si zaslužijo drugo življenje 

© pixabay.com

Danes obeležujemo mednarodni dan elektronskih odpadkov, ki letos poteka pod sloganom "pridobi, recikliraj in oživi". Strokovnjaki želijo z njim javnost pozvati, naj zbira odpadno in še uporabno električno in elektronsko opremo, ji da drugo življenje s ponovno uporabo oziroma popravilom ali jih pravilno reciklira.

Po podatkih organizacije Global E-waste Monitor skoraj četrtina odsluženih elektronskih odpadkov konča med mešanimi odpadki, s čimer se izgubijo baker, zlato in druge plemenite kovine v vrednosti več milijard dolarjev, so sporočili iz družbe Zeos, ki je kot članica WEEE Foruma med organizatorji dejavnosti ob tem dnevu.

"To so ključni materiali za proizvodnjo novih tovrstnih izdelkov, skupaj z dragoceno plastiko in steklom. To je 14 milijonov ton elektronskih odpadkov (pokvarjenih ali še delujočih), odvrženih skupaj z običajnimi gospodinjskimi odpadki. Tolikšna količina elektronskih odpadkov je enaka teži približno 24.000 najtežjih potniških letal na svetu - dovolj, da tvorijo neprekinjeno vrsto velikanskih letal od Londona do Helsinkov, New Yorka do Miamija, Kaira do Tripolija ali Bangkoka do Kalkute," so zapisali.

Po gospodinjstvih se po njihovih besedah kopiči ogromna količina elektronskih odpadkov. Raziskava iz leta 2022, ki so jo izvedli člani WEEE Foruma, je pokazala, da ima povprečno evropsko gospodinjstvo 74 elektronskih naprav, kot so telefoni, tablice, prenosni računalniki, električna orodja, sušilniki za lase in opekači kruha. Od teh naprav jih je bilo 13 le kopičenih - devet neuporabljenih, a delujočih, štiri naprave pa pokvarjene, so opozorili.

Potrošniki med glavnimi razlogi za kopičenje naprav navajajo možnost vnovične uporabe aparata v prihodnosti, načrtovano prodajo aparata oziroma njegovo predajo kot darilo, sentimentalno vrednost aparata, možnost povečanja vrednosti aparata v prihodnje in neznanje, kako se aparata znebiti.

Osrednja letošnja dejavnost družbe Zeos ob mednarodnem dnevu elektronskih odpadkov so dogodki na štiridnevnem sejmu Narava-zdravje, ki se je v četrtek začel na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. "Aktivnosti, kot so Popravc, Šraufarija in E-transformer 2.0, so rezultat večletnega truda in sodelovanja z različnimi partnerji, ki imajo pomembno vlogo na področju krožnega gospodarstva," so navedli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.