STA

 |  Družba

»RTV Slovenija naj gre v korak s časom«

Predsednica uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak si želi več kakovostnega slovenskega programa, četudi bi bilo zaradi tega oddaj manj

Predsednica uprave Radiotelevizije Slovenija Natalija Gorščak

Predsednica uprave Radiotelevizije Slovenija Natalija Gorščak
© RTV SLO

Predsednica uprave Radiotelevizije Slovenija Natalija Gorščak, ki je bila na to mesto imenovana septembra, želi zavod oblikovati v sodoben javni servis, ki gre v korak s časom. Želi si več kakovostnega slovenskega programa, čeprav bi bilo zaradi tega oddaj manj. Hkrati morajo biti dosegljive na vseh platformah RTVS, je dejala v pogovoru za STA.

Prizadevala si bo, da bodo večino nalog opravljali integrativno., kar pomeni, da bodo uporabnike dosegali na vseh platformah, prednost pa bodo imeli aplikacija rtv365, novičarski spletni portal rtvslo.si, aplikacije, namenjene otrokom in mladini ter radijski programi z rednimi podkasti, ki dosegajo mlado občinstvo, je napovedala. Po njenih besedah je ključno tudi, da izboljšajo promocijo in distribucijo programov ter da ohranijo in dvigujejo njihovo kakovost.

Na področju digitalizacije ni bilo strateškega razvoja

Digitalizacijo bodo po njenih besedah še razvijali. Na tem področju ni bilo strateškega razvoja, ugotavlja. Toda Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je po njenem opozorilu organizacija, ki temelji na tehniki. "Lahko imamo najbolj briljantne novinarje, a ne bomo prodrli, če tehnična podpora ne bo delovala," je jasna. Umetno inteligenco uporabljajo denimo pri podnaslavljanju in prevajanju.

O podrobnostih predloga programsko-produkcijskega načrta za leto 2025, ki ga bo svet zavoda obravnaval novembra, še ni mogla govoriti. Zaradi predloga novega plačnega zakona v javnem sektorju so se jim namreč sesuli vsi načrti, je priznala. Zaradi predlaganega zakona naj bi se masa za plače v zavodu po predvidevanjih povišala nekaj zaradi odprave odbitka na izobrazbo, večina pa zaradi dviga plač. Povišanje plač so načrtovali, ampak ne v tolikšni meri. O konkretnih številkah še ne more govoriti, saj bo končni izračun naredila finančna služba, ko bodo znani vsi podatki.

Glede na vladne obljube sindikatom iz pogajanj naj bi za sredstva, potrebna zaradi novega plačnega zakona, poskrbela vlada. Ker pa se dosedanje vlade obljub niso držale, se želijo najprej prepričati, da bo vlada obljubljeno tudi izvedla. Nekaj sredstev pričakujejo še iz drugih virov. 

Na področju plač v zavodu je omenila še, da so zaposleni na primerljivih delovnih mestih zelo različno plačani zaradi anomalij v preteklosti. A te anomalije bo mogoče popraviti samo z novo sistemizacijo ali drugačno obliko organiziranosti. V upravi preučujejo, kako se lotiti tega vprašanja, je povedala.

"Lahko imamo najbolj briljantne novinarje, a ne bomo prodrli, če tehnična podpora ne bo delovala."

Natalija Gorščak,
predsednica uprave RTV Slovenija

V zvezi z vzdušjem med zaposlenimi želi doseči več medsebojnega razumevanja, saj je med njimi velika razklanost. Prisega na vodilo, da je treba sodelovati in se pogovarjati.  Kot je zatrdila, uprava zelo dobro sodeluje s svetom delavcev, s sindikati pa se ravno zdaj pogajajo o novem sistemu plač v javnem sektorju.

Zaradi finančne stiske, v kakršni se je znašel zavod, je eden od ukrepov lahko tudi odpuščanje, česar pa med ukrepi za zdaj ne omenja. Po njeni oceni sta prava pot racionalizacija poslovanja s spodbujanjem upokojevanja in delovanje v smeri optimizacije delovnih procesov. Krčenja dopisniške mreže v tujini ne napoveduje.

Pripravljajo tudi novo sistemizacijo, ki bo zaposlene stimulirala za delo na več platformah, torej tako na televiziji kot tudi na radiu in spletnem portalu. Poleg tega bodo morali po njenem prepričanju zaostriti nadzor. "Vodje bodo morali bolje opravljati svoje delo, držati se bo treba etičnega kodeksa ...," je opomnila. 

Več medsebojnega razumevanja,med zaposlenimi

Pričakuje, da se bo prihodnje leto spreminjal zakon o RTVS, pri čemer zavod želi sodelovati. Po njenem mnenju mora bolj jasno razmejiti pristojnosti uprave in sveta. Prav tako je treba dobro opredeliti javno službo in dejavnosti, ki jih financira državni proračun in so ključnega pomena. Med njimi so denimo dostopnost, arhivsko področje in področje digitalizacije ter orkester RTVS, je naštela.

"S tako neurejenim financiranjem je zavod vedno talec politike. Če nimaš niti denarja niti vzvodov za to, da bi naredil neke spremembe, si odvisen od politike," je opozorila. Sicer pa ne čuti, da bi aktualna vlada izvajala politične pritiske nanjo.

Kot predsednico uprave jo čaka še veliko drugih nalog. Med prvimi je priprava predloga kandidata, ki bo zasedel še zadnje mesto v štiričlanski upravi, na katerem še ni člana s polnimi pooblastili. Napovedovala je pravnika Aljošo Pečana Grudna, a so se v javnosti pojavili očitki o njegovi domnevni politični kompromitiranosti. Novega imena še ne želi razkriti, zagotavlja pa, da bo to oseba, ki jo zelo dobro pozna.

H kandidiranju za predsednico uprave jo je izzval direktor Radia Slovenija Mirko Štular, saj se je prav tako prijavil na razpis. A sama zaradi tega ne goji nobene zamere. Kandidiral je legitimno, je opomnila. Po njeni ugotovitvi dobro opravlja delo direktorja radia, v preteklosti sta že dobro sodelovala in meni, da bo tako tudi v prihodnje.

"S tako neurejenim financiranjem je zavod vedno talec politike. Če nimaš niti denarja niti vzvodov za to, da bi naredil neke spremembe, si odvisen od politike," je opozorila. Sicer pa ne čuti, da bi aktualna vlada izvajala politične pritiske nanjo."

Natalija Gorščak

Odzvala se je tudi na opozorila o padanju gledanosti javne televizije. Pred trendom si ne zatiska oči. Strinja se, da bi bilo treba nekatere oddaje spremeniti ali posodobiti.

A hkrati je opomnila, da realnih podatkov o gledanosti televizijskih programov nimajo. Zdaj namreč merijo samo gledanost linearne televizije in ogled za nazaj ter klike preko spletne strani. Ni pa podatkov o gledanosti preko predvajalnikov kabelskih operaterjev in preko ostalih posrednih načinov gledanja.

Pri tehtanju med komercialno uspešnimi vsebinami na eni strani in komercialno neuspešnimi, ki pa so v javnem interesu, pa je  po njenih besedah ptreba oskrbeti, da so vsebine predvsem kakovostne. "Če bodo programi dovolj kakovostni, jih bo zagotovo mogoče tudi tržiti in zagotovo bodo tudi gledani," je prepričana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.