STA

 |  Svet

»ZDA, skupaj z mednarodno skupnostjo, še naprej stojijo ob Ukrajini«

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je prispel na nenapovedan obisk v Kijev, s katerim želi izkazati nadaljnjo podporo Ukrajini v obrambi pred Rusijo

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes prispel na nenapovedan obisk v Kijev, s katerim želi po lastnih besedah izkazati nadaljnjo podporo Ukrajini v obrambi pred Rusijo. Gre za njegov četrti obisk na položaju.

Austin je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico objavil svojo fotografijo na kijevski železniški postaji. Predhodno nenajavljena pot po njegovih besedah kaže na to, da "ZDA, skupaj z mednarodno skupnostjo, še naprej stojijo ob Ukrajini".

Glede na napoved ameriškega obrambnega ministrstva se bo Austin v Kijevu sestal z državnim vodstvom in poudaril zavezanost ZDA zagotavljanju varnostne pomoči, ki jo na bojišču potrebuje za obrambo pred rusko agresijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA sicer Ukrajini zagotavljajo največji delež pomoči, a se Kijev boji zmanjšanja vojaške podpore, če bi se po volitvah naslednji mesec v Belo hišo kot predsednik vrnil Donald Trump.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sicer v zadnjem času intenzivno poziva zahodne zaveznice k umiku omejitev za uporabo orožja dolgega dosega, ki bi jim omogočili napade globlje na rusko ozemlje, ter k povabilu Ukrajine v zvezo Nato.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.