STA

 |  Svet

Izrael / »Nismo v vojni s prebivalci Libanona, v vojni smo s Hezbolahom«

Izraelska vojska je v 24 urah napadla približno 300 tarč Hezbolaha v Libanonu. Žrtev med civilisti je vedno več.

V izraelskih napadih na južna predmestja Bejruta v bližini bolnišnice Hariri je bilo v ponedeljek zvečer ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi otrok, 57 je ranjenih, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je pred tem napovedal nadaljnje napade na finančno strukturo Hezbolaha.

Kot je dejal Hagari, so pod omenjeno bolnišnico v Bejrutu odkrili podzemno skladišče z milijoni dolarjev v gotovini in zlatu. Dejal je, da bolnišnice ne bodo bombardirali, in libanonske oblasti pozval, naj "ne dovolijo, da bi Hezbolah uporabil denar za teror in napad na Izrael".

"Ne bomo napadli same bolnišnice. Želim poudariti: nismo v vojni s prebivalci Libanona, v vojni smo s Hezbolahom," je dejal Hagari.

Direktor bolnišnice Fadi Alameh je obtožbe zanikal in v intervjuju za libanonsko televizijo dejal, da bodo bolnišnico preventivno evakuirali. Vztrajal je, da bolnišnica ni povezana s Hezbolahom, in pozval libanonsko vojsko in oblasti, naj jo preiščejo.

Hagari je tudi opozoril, da se Hezbolah financira preko podjetij v Turčiji, pa tudi v Siriji in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je v ponedeljek sporočila, da je v 24 urah napadla približno 300 tarč Hezbolaha v Libanonu, potem ko je razširila svojo ofenzivo proti proiranski skupini z napadi na njen finančni sistem.

Danes Izrael poroča še o napadu na več Hezbolahovih skladišč orožja in poveljniških centrov, vključno s pomembnim pomorskim oporiščem v Bejrutu. Tam naj bi gibanje glede na trditve izraelske vojske gibanje imelo vojaške čolne, vadbišče in območje za izvajanje poskusov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

4p3Ds8W2z_M

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.