STA

 |  Svet

»Severna Koreja pošilja svoje vojake v Rusijo za boj proti Ukrajini«

Severna Koreja vse bolj podpira invazijo Rusije na Ukrajino

Kim Jong-un in Vladimir Putin

Severnokorejski predsednik Kim Jong-un in ruski predsednik Vladimir Putin
© www.kremlin.ru

Vojna v Ukrajini ni le spopad nizke intenzivnosti, v katerem se spopadata dve strani, ampak ima širše varnostne in druge posledice, je v ponedeljek na zasedanju v Varnostnem svetu ZN, ki sta ga sklicali Slovenija in ZDA, dejal veleposlanik Samuel Žbogar. Skupaj z drugimi je svaril pred vse večjim vpletanjem Severne Koreje.

Obveščevalne agencije Južne Koreje so ugotovile, da je severna soseda v Rusijo poslala že 1500 vojakov, nameravala pa naj bi jih še 12.000.

"Severna Koreja vse bolj podpira nezakonito invazijo Rusije na Ukrajino, kar podaljšuje vojno, povzroča še več trpljenja ukrajinskemu ljudstvu ter dodatno destabilizira mednarodni mir in varnost," je dejal veleposlanik Južne Koreje Joonkook Hwang.

Navedel je tudi, da je severna soseda od avgusta lani poslala v Rusijo več kot 13.000 zabojnikov topovskih granat in raket.

"Videli smo poročila, da Severna Koreja pošilja svoje vojake v Rusijo za boj proti Ukrajini. Če je to res, potem je to zelo nevaren razvoj dogodkov, o katerem razpravljamo s svojimi zavezniki in partnerji," je dejal namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je poročila zanikal in zahodne države obtožil, da širijo preplah z govoricami o iranskih, kitajskih in korejskih strahovih, kar je po njegovih besedah absurdno.

Predstavnik Severne Koreje pri ZN je medtem zanikal, da bi Pjongjang v Rusijo poslal svoje vojake in trditve Seula zavrnil kot neutemeljene govorice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar zadeva tako imenovano vojaško sodelovanje z Rusijo, moja delegacija ne čuti potrebe po komentiranju takšnih neutemeljenih stereotipnih govoric," je nadaljeval in dodal, da so trditve Seula namenjene spodkopavanju legitimnih in prijateljskih odnosov med dvema suverenima državama.

"Medtem kot ruski predsednik Vladimir Putin ne more najti Rusov za topovsko hrano, se v nezakoniti vojni zanaša na Severno Korejo," je dejala britanska veleposlanica Barbara Wood.

Žbogar je dejal, da so se ruski zračni napadi na Ukrajino okrepili in povzročili največje število civilnih žrtev v skoraj dveh letih. Vrhunec so dosegli 26. avgusta, ko je Rusija z 236 raketami in brezpilotnimi letali izvedla največji zračni napad od začetka vojne.

"Priča smo presenetljivemu stopnjevanju te vojne na več frontah. Število civilnih žrtev narašča, kritična civilna infrastruktura se podira, napadajo se plovila, ki prevažajo ukrajinsko žito," je dejal in navedel, da je Rusija s kemičnimi odpadki zastrupila reko Seim, ki teče v Ukrajino in to ogroža več milijonov ljudi.

Izrazil je zaskrbljenost nad vse večjo udeležbo Severne Koreje v vojni na strani Rusije in nad nevarnostjo jedrskega incidenta, ki bi imel dramatične posledice za regijo svet.

Pomočnik generalnega sekretarja ZN za Evropo, Srednjo Azijo in Ameriko Miroslav Jenča je dejal, da bo novembra minilo tisoč dni uničujoče vojne, ki še naprej povzroča človeško trpljenje, ogroža regionalno stabilnost in poglablja svetovne delitve.

IBCdKnnXt3w

-28sOlJkXOE

rN38sw60-bI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.