SDS in Svoboda družna v evakuaciji

Panika na referendumski ladji

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša
© Borut Krajnc

Bo sramoten referendum o izgradnji JEK2 preklican še pred začetkom referendumske kampanje, ki bi se uradno začela ta petek? Kakšna je predvidena evakuacija z nasedle ladje?

Čez noč skrivoma poenotena politika, predvsem na relaciji SDS-Svoboda, pri čemer SD tradicionalno skrivaj drži vrečo in se rada skriva v ozadju, je poskrbela za novo dramo. In to po melodramatičnem razkritju, kako tesno jo druži ljubezen do jedrskega biznisa. Okoli preklica referenduma se je tako rekoč v istem dnevu ekspresno znova poenotila v drugi smeri – želi se znebiti bremena dogovarjanja med sabo v nečem, kar jo je po razkritju v oddaji Tarči dodobra obremenilo kot sostorilca pri gnusnem zločinu.

Najprej homogena v prevari ljudstva, potem razkrita v tem dejanju in zdaj končno enotna, da se referendumu odpove, tokrat kaže konsistenco zgolj v nečem, kar ni izraz spoštovanja volje ljudi, temveč skrbi za lastno politično preživetje v nagli akciji nadzora škode.

Ob tem verjeti, da so spregledali in končno cenijo ljudstvo, bi bila največja naivnost! Kar je vodilno stranko prestrašilo, je bila po vsem sodeč zgolj odtegnjena podpora SDS, ki bi lahko močno ogrozila pričakovan referendumski rezultat.

Manever v SDS

Pri Janševih so se odločili za psihopropagandni manever in nepričakovano razkrili, da referenduma več ne podpirajo, čeravno so ga prvi predlagali. Da je referendumsko vprašanje zmanipulirano, je dejal Zvone Černač, ter da vladajoča koalicija ni enotna, zaradi česar bi imelo odločanje negativne posledice, še pravijo.

V vladajoči stranki so bliskovito reagirali – minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki se je doslej spretno izmikal novinarjem, je tokrat povedal, da podpirajo preklic in se vračajo k prvotnemu načrtu o pripravi izhodišč za zakon v zvezi z JEK2, ki bo vključeval potrebne varovalke. Dodal je še, da je gesta SDS »navadno zavajanje ljudi«. Toda zakaj je potem zavajanju vredno slediti s tem, da ga ponoviš, in ali potem ni več zavajanje?

Nobene potrebe ni po razpravljanju, ali je stranki SDS in Gibanje Svoboda do takšne odločitve pripeljala resna skrb in želja po odgovornem ravnanju, ali pa morda zgolj realna nevarnost, da bodo politično pogoreli, če bodo pri svoji prevari državljank in državljanov še dolgo vztrajali.

Sprenevedanje glede informacij

Ukana desetletja z manipulativnim referendumskim vprašanjem, kot podrobno pišem, je bila razgaljena največ po zaslugi zadnje oddaje Tarča, ki je doživela svoj vrhunec v objavi skritih posnetkov dogovarjanja med poslanci iz vrst Janševe in Golobove stranke. Nataša Avšič Bogovič, ki bi, če bi imel količkaj sramu, morala sebi povezniti papirnato vrečko na glavo, da je ljudje ne prepoznajo na ulici, saj očitno kulture odstopanja s položaja ne premore, po novem celo nesramno modruje, da »še danes nimamo informacij, da bi lahko odločali o gradnji JEK2«. Si predstavljate?

Političarka, ki jo je novinar Tarče Klemen Košak ujel pri grdem laganju, je do včeraj na vse kriplje razmišljala o referendumski prevari in očitno pričakovala, da se mora ljudstvo izreči za izgradnjo elektrarne, hkrati pa sama priznava, da nima vseh informacij? Še huje, to potem jemlje za razlog preklica referenduma? Poglejmo takole: če vseh informacij nima politika, zakaj bi jih potem moralo imeti ljudstvo, ki so ga, za nameček še brez skrivanja, doslej obravnavali ignorantsko, češ da si jih poišče na spletni strani investitorja, kot je večkrat ponovil Golobov operativec Danijel Levičar?

Kdaj bo dovolj tega sprenevedanja in hinavščine?

Bodo zmogli opravičilo?

Ne, ni dovolj odločitev, da referenduma ne bo, potrebujemo še jasno opravičilo. Čas bi bil, da pred mikrofone skupaj stopita Golob in Janša, najbrž pa tudi Han, in se ljudstvu opravičita za nateg, ki jima ni uspel. Preklic referenduma ne bo dovolj, zaenkrat pa niti ne moremo verjeti, da je mišljen iskreno.

Naj spomnim na še eno dejanje. Voditeljica Erika Žnidaršič je prejela dopis politično nastavljenega direktorja NPU, ki je blizu Golobovemu krogu in vodilni stranki, kar je tudi zapisala v svoji objavi na Facebooku in ji priložila faksimile dopisa:

»NPU je prišel po skrivne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendum za Jek2. Glede na to da je NPU pod okriljem Svobode in je pri dogovarjanjih sodelovala poslanka Svobode(pa tudi SDS), se mi zdi, da iščejo naš vir informacij, ne pa ali je bilo pri dogovorih med poslanci vseh barv kaj nezakonitega. Če kaj, je bila objava tega v interesu državljanov, saj gre za eno najpomembnejših odločitev volivcev.«

Darko Muženič z urada bi rad raziskal, kdo je zagrešil posnetek pogovorov med poslanci v parlamentu. Morda je pri tem sledil odkriti sugestiji Žana Mahniča na omrežju X in njegovemu namigu, da bi za tem lahko stali člani stranke Levica. Razumemo seveda, da imata Svoboda in SDS skupen interes razkrinkati tistega, ki jih je posnel v njunih skupnih dogovorih, saj se lahko kaj podobnega še kdaj ponovi.

Da sta janšizem in golobizem, ki se ima za antijanšizem, dve plati istega kovanca, pa ni več mogoče skriti.

Kill the messenger!

Zdaj, ko referenduma ne bo, bi lahko morda iz obeh strank javili, da je takšna policijska gesta lova na čarovnice postala nepotrebna. Še pred tem je bila tudi povsem nehigienična in se je odvijala po načelu »Ubijmo sla!« – kill the messenger! Kajti tisti, ki je razkril interesno sprego Golobovih, Janševih in Hanovih, je pač po njihovem mnenju vreden pregona, ker je kriv. Ne storilcem, žvižgaču bo treba soditi!

Manire, ki se jih spomnimo iz nedavnih avtoritarnih časov Mahničev, Hojsov in Olajev, a se iz njih očitno ničesar nismo naučili.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.