STA

 |  Svet

Zelenski / »Pogajanja z Rusijo odvisna od razpleta volitev v ZDA«

Zelenski je povedal, da je opravil pogovore tako z demokratsko kandidatko in podpredsednico Kamalo Harris kot z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom

Možnost mirovnih pogajanj z Rusijo je odvisna od razpleta ameriških predsedniških volitev, je v ponedeljek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V odgovoru na novinarsko vprašanje je dejal, da ne glede na izid tekme pričakuje, da bodo ZDA še pred januarjem pokazale smernice v politiki do Kijeva.

Zelenski je povedal, da je opravil pogovore tako z demokratsko kandidatko in podpredsednico Kamalo Harris kot z republikanskim nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom.

Slednji je od začetka ruske agresije redno izražal zadržanost do ameriške vojaške podpore Kijevu, zaradi česar so se v Ukrajini in EU pojavili strahovi pred umikom ameriške pomoči v času, ko ruske sile napredujejo na vzhodni fronti.

Zelenski je svoje srečanje s Trumpom kljub temu označil kot pozitivno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je v danes objavljenih odgovorih komentiral tudi odzive na njegov vnovični poziv k vključitvi Ukrajine v Nato. Kot je dejal, meni, da ima pri tem podporo Pariza in Londona, Berlin pa da je v strahu pred ruskim odzivom zadržan.

Vključitev Ukrajine v zvezo v Nato je eno izmed ključnih določil načrta za zmago, ki ga je ukrajinskemu parlamentu in evropskim zaveznicam nedavno predstavil Zelenski. Ob tem je Zahod znova pozval k odpravi omejitev pri uporabi zahodnega orožja in zavrnil kakršenkoli odstop ukrajinskega ozemlja Rusiji.

wNSEzYYAd7A

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.